DA ili NE? Sve što trebate znati o menstrualnoj čašici

by | 23 rujna, 2015

Iako su već godinama prisutne u cijelom svijetu, menstrualne čašice još uvijek nisu toliko popularne kod nas. No, u posljednje vrijeme sve je više pozitivnih informacija i iskustava o ovom proizvodu koji se danas može kupiti ili naručiti u mnogim ljekarnama. Ako želite saznati nešto više o menstrualnim čašicama, donosimo odgovore na najčešća pitanja.

ThinkstockPhotos-477910487

Što je to menstrualna čašica?
Riječ je o zvonolikoj posudici malo većoj od tampona, napravljenoj od glatkog medicinskog silikona koja se tijekom menstruacije stavlja u vaginu kako bi skupljala menstrualnu krv, što je suprotno od tampona i higijenskih uložaka koji upijaju krv. Dolazi u dvije veličine – za žene koje nisu rodile i/ili su mlađe od 30 godina, i one koje su rodile i/ili su starije od 30.

Kako se koristi?
Čašica se prstima pritisne i savije napola, te se stavi u vaginu. Kada je pustite, ona se raširi i priljubi uz stijenku vagine, te tako skuplja menstrualnu krv. Ako je ispravno stavljena, čašica neće propuštati krv, a nema ni neugodnih mirisa. Kada se čašica napuni, ispraznite je izravno u WC školju, isperite toplom vodom i vratite na isti način.

Kakav je osjećaj dok hodate i sjedite s umetnutom čašicom?
Nakon što se savlada postavljanje, čašicu ne biste smjeli ni osjetiti. Ona ne izaziva nikakve iritacije niti smetnje, a možete je nositi i tijekom svih fizičkih aktivnosti, pa čak i za vrijeme plivanja ili vježbanja joge.

Koliko često treba prazniti čašicu?
Učestalost pražnjenja ovisi o veličini čašice (dolazi u dvije veličine) i jačini menstrualnog krvarenja. Čašica može primiti gotovo tri puta više menstrualne krvi od tampona, što znači da ju tijekom obilnijeg krvarenja treba prazniti svakih 5 do 8 sati, a u blažem dijelu ciklusa najduže 12 sati.

ThinkstockPhotos-512150473

Koje su mane menstrualnih čašica?
Kao prvo, baš poput tampona, menstrualne čašice trebate naučiti pravilno stavljati. Iako proces nije složen, potrebno je uložiti malo početnog truda, jer ako čašica nije “sjela” na mjesto, može doći do prelijevanja. Najveći nedostatak čašice je taj što (zbog pražnjenja krvi i pranja) nije pogodna ni praktična za uporabu izvan kuće. No, s druge strane, ne mora se često prazniti.

Koje su prednosti menstrualne čašice?
Za razliku od uložaka i tampona koji mogu izazvati gljivice, iritacije i razvoj bakterija, čašica je potpuno sigurna i nema nikakvih nuspojava. Isto tako, ne isušuje vaginu i nije ju potrebno vaditi za vrijeme obavljanja bilo koje nužde. Nije štetna za okolinu, a s obzirom na to da je trajna, značajno je jeftinija.

Kakvi su komentari žena koje ih koriste?
Komentari žena koje ih koriste većinom su vrlo pozitivni. Iako menstrualne čašice u ovoj regiji koristi manji broj žena, one su obično jako zadovoljne i kažu da se nikada ne bi vratile na uloške ili tampone.

Važne napomene:
– Ne štiti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.
– Žene koje imaju spiralu mogu normalno koristiti čašicu, ali trebaju pripaziti na končiće.
– Nije namijenjena ženama koje su i dalje nevine.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock