ČUVATE LI PRAVILNO VOĆE I POVRĆE? Evo odgovora koji bi vas mogao iznenaditi

by | 22 prosinca, 2016

mixed vegetables in a bowl on wooden table

Čuvanje voća i povrća nije tako jednostavno kao što se to misli, jer dobro znamo da se jabuke moraju držati odvojeno od drugog voća zbog osjetljivosti, ali i da jedna trula jabuka može “zaraziti” cijelu košaru ili vreću.

Zanimljivo je da jabuka u sazrijevanju može uništiti “brdo” lubenica ako su skladištene na istom mjestu. No, jabuka nije jedina koja radi štetu drugom voću.

U tu opasnu grupu još spadaju kruške, marelice, breskve, šljive, banane, kivi i mango. Sve navedeno voće ispušta visoku koncentraciju etilena i time utječe na boju i sočnost, a u konačnici i na kvalitetu voća u njihovoj blizini, piše “Daily Mail”.

Što se povrća tiče, na etilen su osjetljivi krumpir, grašak, zelena salata, mrkva, šparoge i brokula.

Krumpir je posebno osjetljiv pa njega treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, daleko od svog voća i štetnog povrća kako bi se spriječilo njegovo klijanje.

Kada je u pitanju propadanje, najotporniji plodovi su višnje i borovnice.

6

IZVOR: metro-portal.rtl.hr