Čokoladni tart od kave i mascarponea

by | 21 veljače, 2013

Odlična kombinacija gorkastog tijesta od kakaa, slatkaste kreme od mascarponea, intenzivne kreme od čokolade i kave.

Sastojci:

Tijesto:

– 110 g brašna
– prstohvat soli
– 40 g gorkog kakaa
– 115 g omekšanog maslaca
– 50 g šećera
– 1 veliko jaje
– par kapi vanilije
– 3 žličice slatkog vrhnja

Čokoladna krema s kavom:

– 225 g crne čokolade
– 310 ml slatkog vrhnja
– 2 žličice Nescaféa (prah)

Punjenje:

– 300 g mascarponea
– 1 žlica bijelog eurokrema (može i linolada)
– 10 g vanilin šećera

Priprema:

1. Prvo napravite čokoladnu kremu s kavom. Čokoladu razlomite na manje komade. Slatko vrhnje ulijte u posudu, dodajte kavu i zagrijavajte dok ne prokuha, pa prelijte po čokoladi i miješajte da se rastopi. Ostavite kremu oko 30 minuta na sobnoj temperaturi, povremeno miješajući.

2. Za tijesto, izmiksajte maslac i šećer dok ne budu pjenasti. Dodajte jaje i vaniliju. Brašno, kakao i sol pomiješajte pa dodajte u tijesto dva puta, naizmjence sa slatkim vrhnjem. Tijesto formirajte u tanji pravokutnik i stavite u hladnjak na sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za tart lagano namastite. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup. Dno izbockajte vilicom. Kalup vratite u hladnjak na još jedno 20-ak minuta i onda ga stavite peći. Pecite oko 15-ak minuta (možda i malo više). Izvadite ga i ostavite da se ohladi.

3. Mascarpone, bijeli eurokrem i vaniliju dobro promiješajte i premažite po tartu.

4. Čokoladni tart od kave i mascarponea.