Čokoladna torta s višnjama

by | 7 srpnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 140 g margarina
  • 140 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 140 g mljevenih badema
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 30 g kakaa
  • 1 žlica ruma

Za kremu I:

  • 125 g margarina
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 20 g kakaa
  • 2 jaja
  • 300 g zamrznutih višanja

Za kremu II:

  • 1 dl mlijeka
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 375 g čokolade za kuhanje
  • 50 g sjeckanih lješnjaka

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti margarin, šećer i vanilin šećer, a zatim dodati žumanjke te i njih umutiti. Potom dodati otopljenu čokoladu, kakao, mljevene bademe i promiješati.
3. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati.
4. Pripremljenu smjesu peći u okruglom kalupu za torte na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi pa ga poprečno prerezati napola da se dobiju 2 kore.

Krema I:

1. Pomiješati jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom te kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.
2. U ohlađenu smjesu dodati pjenasto umućeni margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i kakao pa promiješati.

Krema II:

1. Slatko vrhnje pomiješati s mlijekom i ostaviti da proključa.
2. Čokoladu izlomiti na kocke i preliti vrućom smjesom od mlijeka i vrhnja te miješati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi, a potom umutiti mikserom da se dobije fina krema.

Završni postupak:

1. Prvu koru poprskati rumom, premazati je kremom I, posipati ocijeđene višnje i preklopiti drugom korom.
2. Drugu koru poprskati sokom od ocijeđenih višanja, premazati kremom II i posipati sjeckane lješnjake. Premazanu tortu ukrasiti po želji.

Izvor: Dobra hrana