


Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 140 g margarina
- 140 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 140 g mljevenih badema
- 50 g čokolade za kuhanje
- 30 g kakaa
- 1 žlica ruma
Za kremu I:
- 125 g margarina
- 125 g šećera u prahu
- 1 vrećica vanilin šećera
- 50 g čokolade za kuhanje
- 20 g kakaa
- 2 jaja
- 300 g zamrznutih višanja
Za kremu II:
- 1 dl mlijeka
- 2 dl slatkog vrhnja
- 375 g čokolade za kuhanje
- 50 g sjeckanih lješnjaka
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti margarin, šećer i vanilin šećer, a zatim dodati žumanjke te i njih umutiti. Potom dodati otopljenu čokoladu, kakao, mljevene bademe i promiješati.
3. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati.
4. Pripremljenu smjesu peći u okruglom kalupu za torte na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi pa ga poprečno prerezati napola da se dobiju 2 kore.
Krema I:
1. Pomiješati jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom te kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.
2. U ohlađenu smjesu dodati pjenasto umućeni margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i kakao pa promiješati.
Krema II:
1. Slatko vrhnje pomiješati s mlijekom i ostaviti da proključa.
2. Čokoladu izlomiti na kocke i preliti vrućom smjesom od mlijeka i vrhnja te miješati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi, a potom umutiti mikserom da se dobije fina krema.
Završni postupak:
1. Prvu koru poprskati rumom, premazati je kremom I, posipati ocijeđene višnje i preklopiti drugom korom.
2. Drugu koru poprskati sokom od ocijeđenih višanja, premazati kremom II i posipati sjeckane lješnjake. Premazanu tortu ukrasiti po želji.
Izvor: Dobra hrana



