


Za koru:
- 5 bjelanjaka
- 150 g šećera
- 1 žlica octa
Za kremu:
- 5 žumanjaka
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od čokolade
- 3 ravne žlice gustina
- 3 žlice šećera
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
- 3 dl slatkog vrhnja
- 100 g margarina
- 1 kg banana
- 10 g želatine u prahu
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer i ocat, neprestano muteći.
2. Od pripremljene smjese u zagrijanoj pećnici na 170 ºC ispeći biskvit.
Krema:
1. Pomiješati 2 dl mlijeka, žumanjke, puding od čokolade, gustin i šećer te dobro izmiješati.
2. Preostalo mlijeko ostaviti da proključa. Potom u njega dodati pripremljenu smjesu i kuhati dok se ne zgusne.
3. Pred kraj kuhanja dodati 100 g čokolade za kuhanje i mliječnu čokoladu pa je uz neprestano miješanje otopiti.
4. U ohlađenu smjesu dodati margarin i izmiksanu bananu te umutiti mikserom.
5. Zatim dodati šlag od slatkog vrhnja, nabubrenu želatinu i promiješati.
6. Pečeni biskvit vratiti u kalup i preko njega nanijeti polovinu kreme, zatim ukrug poslagati banane u komadu i preliti ih preostalom kremom.
7. Ohlađenu tortu preliti glazurom od preostale čokolade.
Izvor: Dobra hrana



