Čokoladna piramida

by | 20 kolovoza, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 5 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 150 g mljevenih oraha

Za kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 125 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 250 g maslaca
  • 100 g čokolade

Za dekoraciju:

  • 100 g krupno sjeckanih oraha
  • 50 g čokolade
  • 1 žlica ulja

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjak umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti cijelo vrijeme. Na kraju dodati brašno i orahe, te polako promiješati.
2. Pravokutni pleh obložiti papirom za pečenje, uliti pripremljenu smjesu, poravnati je žlicom, pa peći 20 minuta na 180 °C.
3. Pečeni biskvit odvojiti od papira i narezati ga na četiri trake jednake duljine.

Krema:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati žumanjke i šećer te kuhati na pari miješajući cijelo vrijeme dok se smjesa ne zgusne. Dodati izlomljenu čokoladu, pa nastaviti s miješanjem dok se čokolada ne otopi.
2. Gotovu kremu ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti maslac i vanilin šećer, te dodati u kremu i promiješati.

Završni postupak:

1. Pečene trake premazati pripremljenom kremom, naslagati jednu na drugu i ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađene prerezati po dužini dijagonalno kako bi se dobila dva trokutasta oblika.
3. Spojiti dva trokutasta dijela tako da se dobije izgled piramide.
4. Piramidu premazati ostatkom kreme i utisnuti sjeckane orahe. Čokoladu otopiti na malo ulja pa preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana