Čokoladna parfe torta

by | 27 veljače, 2013

Za kore:

  • 4 bjelanjaka
  • 160 g šećera
  • 2 ravne žlice brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žličice octa

Za kremu:

  • 4 jaja
  • 4 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g čokolade
  • 60 g maslaca
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 80 g oraha

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g maslaca

Priprema:

Kore:

1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano miješanje postepeno dodavati šećer. Pred kraj mućenja dodati ocat.
2. U šaum od bjelanjaka dodati brašno i kakao te promiješati.
3. Pripremljenu smjesu uliti u slastičarsku vrećicu i na plehu obloženom papirom za pečenje oblikovati dva kruga promjera 18 cm. Sušiti u zagrijanoj pećnici na 120 ºC 90 minuta.

Krema:

1. Pomiješati žumanjke, cijela jaja, 120 g šećera i vanilin šećer pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
2. U ohlađenu smjesu dodati pjenasto umućeni maslac i izmiksati.
3. Posebno karamelizirati preostali šećer pa dodati u njega orahe u komadu i promiješati. Izliti na nauljeni pleh i pričekati da se ohladi pa samljeti u blenderu.
4. U kremu dodati prah od karameliziranih oraha, šlag od slatkog vrhnja i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Koru premazati pripremljenom kremom i preklopiti drugom korom.
2. Čokoladu s maslacem otopiti na pari i preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana