Čokoladna napolitanka

by | 22 svibnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • sol
  • 10 žlica šećera
  • 10 žlica brašna
  • 4 žlice kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 2 dl jogurta
  • 2 dl ulja
  • 3 dl čokoladnog mlijeka

Za kremu I:

  • 8 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 100 g mlijeka u prahu
  • 200 g maslaca
  • 200 g čokolade u prahu
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 2 dl slatkog vrhnja

Za kremu II:

  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 1 šlag fix
  • 1 dl kiselog vrhnja

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke s malo soli umutiti u čvrst šlag. Zatim postepeno dodavati šećer i vanilin šećer muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. Umiješati ulje, jogurt i mješavinu brašna, prašak za pecivo, kakao i cimet pa promiješati.
3. Smjesu uliti u pleh i peći u zagrijanoj pećnici na 160 ºC dok biskvit ne porumeni.
4. Pečeni biskvit natopiti čokoladnim mlijekom, a zatim ga uzdužno prerezati napola.

Krema I:

1. Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom i kuhati na pari dok se šećer ne otopi.
2. Dodati mlijeko i mlijeko u prahu te nastaviti s kuhanjem na pari dok se ne zgusne. Potom dodati čokoladu u prahu i promiješati.
3. U ohlađenu kremu dodati maslac, mljevene lješnjake, šlag od slatkog vrhnja i umutiti mikserom.

Krema II:

1. Umutiti slatko vrhnje, šlag fix i kiselo vrhnje u šlag.

Završni postupak:

1. Prvi biskvit premazati polovinom kreme I, a potom nanijeti polovinu kreme II i preklopiti drugim biskvitom. Postupak ponoviti još jednom. Tortu ukrasiti po želji.

Izvor: Dobra hrana