Čokolada umanjuje simptome kašlja

by | 9 siječnja, 2013

Novo britansko istraživnanje provedeno na 300 hospitalizovanih pacijenata sa kroničnim kašljem, otkrilo je da teobromin, jedan od sastojaka kakaa, učinkovito smanjuje neugodne simptome kašlja.

Istraživači su tijekom dva tjedna pacijentima davali teobromin dva puta dnevno, a njihovi simptomi umanjeni su za 60 posto. Ipak, stručnjaci kažu da čokolada nije krajnji lijek jer se simptomi vraćaju čim se terapija prekine. Ranije su studije britanskog Udruženja za zdravlje srca ustvrdile da teobromin blokira djelovanje senzornih živaca, koji su odgovorni za refleks kašlja.

Iako većina ljudi povremeno kašlje, kod svakog dvanaestog čovjeka kašalj je toliko izražen da ga ometa u dnevnim aktivnostima. Znanstvenici savjetuju ljudima koji pate od kroničnog kašlja da svakodnevno pojedu četiri do osam kockica čokolade kako bi ublažili simptome.

Trideset grama nezaslađene crne čokolade sadrži oko 450 miligrama teobromina, dok se u 30 g tamne slatke čokolade nalazi oko 150 miligrama tog ljekovitog sastojka. Očekivano, najmanje teobromina se nalazi u mlječnoj čokoladi, sa tek 60 miligrama na 30 grama čokolade. Dakle, najbolji izbor je crna čokolada, koja donosi i najmanji rizik od gojaznosti kao nuspojave slatke terapije, savjetuju istraživači.