Želite pomoći planetu? “Čisteći medvjedići” nužna je građanska inicijativa kojoj se možete priključiti

by | 12 kolovoza, 2020

Živimo u kapitalizmu, eri fokusiranosti na profit, koju prate užurbanost i trčanje s jednog na drugo mjesto, dok one osnovne vrijednosti nekako ostavljamo po strani sve do trenutka kad se nešto loše dogodi.

Nažalost, nešto loše se već godinama događa i tek sada društvo postaje svjesnije – globalno zatopljenje je u punom jeku i svijet se suočava s ozbiljnim problemom proizašlim iz onečišćenja okoliša. Ovo je problem koji neće biti riješen u kratkom roku, nego će se s njim boriti i generacije iza nas. Vrijeme je da mi kao pojedinci postanemo svjesni promjena koje su neophodne i krenemo od malih stvari. Krenite s razvrstavanjem otpada, čišćenjem iza sebe i naposljetku kupljenjem smeća kada na njega naletite. Upravo zbog iznad navedenih razloga, pokrenuta je i neformalna građanska inicijativa “Čisteći medvjedići”, koja se bavi čišćenjem šuma i podizanjem svijesti o njihovoj važnosti.

Priča je pokrenuta na Dan planeta Zemlje ove godine, a djeluje na području Nove Kapele. U Zagrebu su za sada organizirane dvije akcije. Naše šume prepune su smeća, a jedini koji im možemo pomoći smo mi, ljudi, oni koji su to smeće tamo i ostavili. I dok šećete šumom ili planinarite, ponesite vrećicu sa sobom i stavite u nju ono što nađete po putu. Ne samo da će vam priroda biti zahvalna nego je to jedini način da spasimo i sami sebe. Jer bez prirode sasvim sigurno nema niti čovjeka. A ako ipak ne želite sami čistiti, nego ići u organizirane akcije, javite se Čistećim medvjedićima na Instagram, Facebook ili e-adresu [email protected] te krenite u akciju.

Foto: Unsplash