

Postoji li bolji ljetni desert od ukusnog, kremastog sladoleda? Upravo mi je ta pomisao prolazila glavom kad sam ovog vikenda spremala ručak – godišnji odmor i višak vremena dali su mi inspiraciju za eksperimentiranje, no paljenje pećnice na 30 °C nije mi se činilo kao primamljiva ideja.
Zašto ne pripremiti domaći sladoled? Kao netko tko i nije najvještiji u kuhinji (pogotovo kad su slastice u pitanju), ovo mi je zvučalo kao idealna opcija – pomiješati sastojke u jednoj posudi koju ću preko noći staviti u zamrzivač ne može biti toliko komplicirano. Ipak, ubrzo sam shvatila da se online recepti za sladolede dijele u otprilike dvije kategorije – prave sladolede za koji bi bilo dobro imati kućni aparat za sladoled, ili zdrave, “proteinske” inačice na bazi jogurta i voća. Budući da za prvu nemam opremu, a druga mi se i nije činila toliko primamljivom jer sam ipak htjela klasičan slatki desert, odlučila sam se na ono što se sve češće nudi kao rješenje svih problema i dilema – pitala sam ChatGPT.
Domaći sladoled od kikiriki maslaca i karamele
Zatražila sam jednostavan recept za domaći sladoled koji ne sadrži jaja i može se pripremiti koristeći standardnu kućnu opremu (čitati: obični mikser), za pet porcija. Što se okusa tiče, odlučila sam se za sladoled s maslacem od kikirikija i karamelom, no bazu se može upotpuniti čime god želite. Ispao je kremasto i jako ukusno (čak se i zahtjevnijim ukućanima svidio) pa već imam planove za sljedeću varijantu – s pistacijom!
Sastojci za bazu:
500 g vrhnja za šlag
400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka (ja sam ga pronašla u Intersparu)
vanilin šećer
šećer
Ostali sastojci:
Maslac od kikirikija
Preljev od karamele
Priprema:
Vrhnje za šlag dobro ohladite i istucite mikserom u šlag. Polako, ali nježno, u tučeni šlag umiješajte kondenzirano mlijeko i vanilin šećer, pažljivo miješajući žlicom ili špatulom kako bi smjesa ostala pjenasta. Kondenzirano mlijeko samo je po sebi slatko, pa nisam dodavala šećer, no možete ga dodati po želji. Sad je vrijeme za dodatke – ja sam umiješala rastopljeni maslac od kikirikija u bazu, a onda sam dodavala slojeve maslaca od kikirikija i karamele da bi sladoled imao lagano grudastu strukturu.




