ČETIRI NE TAKO OČITA RAZLOGA nakupljanja suvišnih kilograma

by | 26 kolovoza, 2017

Postoji puno vanjskih razloga za povećanje tjelesne težine, ali ne smijemo zaboraviti na ulogu metaboličkih hormona. Ako se zdravo hranite i vježbate, ali se ne uspijevate riješiti suvišnih kilograma, razlog bi mogao biti hormonski.

DEBLJANJE ZBOG NERAVNOTEŽE HORMONA NADBUBREŽNE ŽLIJEZDE
Nadbubrežne žlijezde sudjeluju u odgovoru tijela na stresne situacije. Ako je vaše tijelo pod prevelikim stresom, postoji opasnost od razvoja hormonske neravnoteže, što vodi do različitih metaboličkih poremećaja. Nadbubrežne žlijezde stvaraju kortizol, hormon stresa, čiji se višak manifestira nakupljanjem suvišnih kilograma u području trbuha.

Simptomi disfunkcije nadbubrežne žlijezde:

 • – Masne naslage na području abdomena i struka;
  – Punoća lica i vrata s relativno tankim rukama i nogama;
  – Povećan krvni tlak;
  – Visoki šećer u krvi, slabi mišići, promjene raspoloženja.

Ako sumnjate da vaša težina može biti povezana s radom nadbubrežnih žlijezda, posavjetujte se sa svojim liječnikom i pokušajte smanjiti stres, možda meditiranjem ili jogom.

DEBLJANJE ZBOG JETRENE DISFUNKCIJE

Disfunkcija jetre može dovesti do nakupljanja viška masnog tkiva na području abdomena.
Mogu se pojaviti sljedeći problemi:

 • – Povećana razina šećera u krvi;
  – Povišeni krvni tlak i razine kolesterola;
  – Bol u zglobovima, alergije i problemi s kožom.

Ako primijetite da ste započeli s nakupljanjem masnoća oko struka, bez promjene dnevne (i relativno zdrave) prehrane, obratite se svom liječniku. Može biti da jetra ne radi ispravno.

DEBLJANJE ZBOG NEPRAVILNOG RADA ŠTITNE ŽLIJEZDE
Štitnjača je odgovorna za brzinu iskorištavanja energije od strane vašeg tijela. Ako vaša štitnjača radi nepravilno, doći će do promjena u kilaži čak i ako ne mijenjate prehranu ili način života.
Znakovi nedostatka aktivnosti štitnjače:

 • – Slabi mišići i koža;
  – Trajni umor i debljanje;
  – Gubitak kose;
  – Usporeno otkucaj srca;
  – Depresija.
  Otiđite svom liječniku opće prakse koji će vas uputiti endokrinologu ako posumnja na nepravilnosti u radu štitne žlijezde.

DEBLJANJE ZBOG NEPRAVILNOG RADA JAJNIKA
Ovaj je razlog karakterističan za žene s hormonskom neravnotežom. Većina unesenih ugljikohidrata pretvara se u masne zalihe. Bez obzira na to koliko zdravo se hranili i dalje dolazi do nakupljanja viška kilograma.

Neki od simptoma disfunkcije jajnika:

 • – Dobivanje na težini;
  – Žudnja za slatkišima i mliječnim proizvodima;
  – Masne naslage u donjem dijelu tijela;
  – Bol u jajnicima.

Ovo sigurno nije sveobuhvatan popis razloga za dobivanje težine unatoč zdravoj prehrani i načinu života. Postoje i mnoge druge bolesti koje mogu uzrokovati debljanje. Stoga, ako ste odjednom počeli dobivati na težini ili ju ne možete regulirati, svakako se posavjetujte s liječnikom.