Četiri idealne vježbe za osobe koje dugo sjede

by | 27 siječnja, 2016

Ako imate tipičan uredski posao koji zahtijeva da dugo sjedite ispred računala, ili radite od kuće i opet sjedite ispred zaslona, onda ste došli na pravo mjesto.

37

Zbog dugotrajnog sjedenja i malo kretanja, može doći do različitih bolova i teškoća, posebno štetnih za kralježnicu.

Najčešći efekti dugotrajnog sjedenja su slabi i ukočeni mišići, skraćene tetive i ligamenti, što na kraju izaziva loše držanje i bol u leđima i vratu. Najbolje rješenje su vježbe.

Kako pravilno izvoditi ove četiri vježbe pogledajte na sljedećim stranicama…

Ptica – Pas
Stanite u položaj, pridržavajući se rukama i koljenima, dok su leđa ravna. Istovremeno podignite jednu ruku i suprotnu nogu, tako da leđa ostanu ravna, a zatim se vratite na osnovnu poziciju. Napravite četiri serije po 15 ponavljanja.

Podignite bokove
Lezite na pod i raširite noge, tako da koljena dođu u širinu ramena. Podignite bokove, držeći ostatak tijela na podu, a zatim se vratite u prvobitni položaj. Napravite četiri serije po 15 ponavljanja.

Protežite se unatrag
Legnite na trbuh. Podignite gornji i donji dio tijela i držite tijelo kratko u toj poziciji. Vratite se u prvobitan položaj. Napravite četiri serije s 10 do 15 ponavljanja.

Podizanje tereta
Većina vas sigurno kod kuće nema utege, ali svaki teret je u ovoj vježbi dobrodošao. Možete iskoristiti i boce od dvije litre vode. Sjednite na pod i naslonite prsa na koljena. Podignite ruke, a onda ih samo polako vratite. Napravite četiri serije s 12-15 ponavljanja.

Izvor: Life Content
Foto: PrintScreen