Često se svađate s partnerom, no ne znate zašto? Razlozi bi vas mogli iznenaditi

by | 28 ožujka, 2021

Svađe koje imate s voljenom osobom ne predstavljaju nužno nešto loše. No ako se događaju često, ako iz njih ne izvučete ništa bitno i ako im ne pronalazite uzrok, vjerojatno imate problem.

Stručnjaci često naglašavaju kako su odnosi bez svađa odnosi u kojem postoje skriveni problemi. No s obzirom na to da živimo u svijetu u kojem se najčešće izbjegavaju teme poput razmirica u ljubavnim odnosima, problemima koje imamo s bližnjima ili sa sobom samima, ne iznenađuje činjenica da se svaki oblik svađe i rasprave smatra nepoželjnim i krivim. No razmirice i svađe u vezi, koje se riješe razgovorom, razumijevanjem i slušanjem, vode do veće povezanosti.

Posve je normalno razilaženje u mišljenjima, svađanje oko stvari koje ne doživljavate isto te poneko krivo shvaćanje jedno drugoga, koje onda vodi do svađe. No navedene stvari normalno je i poželjno rješavati mirno, bez vikanja, vrijeđanja i omalovažavanja partnera. I dok je nekim svađama uzrok posve jasan i očigledan, neke svađe eskaliraju vrlo brzo, a uzrok im nije toliko očit. Ako ste se našli u labirintu ružnih riječi, neshvaćanja i svađa koje ni sami ne shvaćate, u nastavku vam donosimo nekoliko mogućih “skrivenih” razloga za to.

Problemi na poslu

Ako imate problema na poslu, ako ste nezadovoljni trenutačnim radnim mjesto ili ako imate probleme s kolegama ili projektom na kojem baš radite, a iste ne rješavate, vrlo vjerojatno te poslovne probleme nosite doma. Ponekad je najlakše i najjednostavnije frustracije iskaliti na one najbliže. Pokušajte si odgovoriti na pitanja o zadovoljstvu na poslu, o osjećajima koji se u vama stvaraju za vrijeme ili nakon rada te o osjećajima koje s posla nosite doma. Ako otkrijete da ste nezadovoljni onim što radite, budite otvoreni s partnerom i zajedno pokušajte pronaći rješenje za te probleme.

Problemi s prijateljima ili obitelji

Obitelj i prijatelji velik su dio života pojedinca. Baš kao i u ljubavnim odnosima, u obiteljskim i prijateljskim može doći do razmirica, razilaženja i teških perioda. Sve to može rezultirati nakupljanjem “negativnih” emocije, osobito kada se problemi s prijateljima ili obitelji ne rješavaju. Nakupljene emocije i probleme često možete nesvjesno prenositi u svoj odnos s voljenom osobom.

Manjak vremena i brige za sebe

Potrebu za druženjem sa sobom samima imaju gotovo svi ljudi, no ne u istoj mjeri. Bez obzira na to jeste li introvertniji ili ekstrovertniji tip osobe, nemojte zaboraviti uzeti pauzu od svijeta. Uzeti pauzu od svijeta znači uzeti pauzu i od partnera, postaviti zdrave granice te se ponekad posvetiti samo sebi. Ponekad je nedostatak druženja sa sobom samima uzrok anksioznosti, nervoze i frustriranosti, koje se onda lako prenose na one najbliže. Osim punjenja baterija, u samoći možete doći i do bitnih odgovara na pitanja o sebi samima, o odnosima s drugim ljudima te se tako razviti emocionalno i duhovno.

Foto: Odonata Wellness/Pexels