Capoeira: Afro-brazilska vještina koja oblikuje cijelo tijelo

Afro-brazilska vještina koja oblikuje tijelo i podiže fizičku kondiciju

by | 1 kolovoza, 2021
capoeira

Vjerujemo da ste čuli za capoeiru, afro-brazilsku vještinu u kojoj se kombiniraju elementi borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa. No, jeste li ikad pomislili da biste se ovom jedinstvenom aktivnošću i bavili? Možda vam to dosad nije palo na pamet, no trebate znati da je ovo aktivnost koja oblikuje cijelo tijelo, a uz to je vrlo zabavna.

O prednostima capoeire razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom i profesoricom capoeire Tenom Kostanjšek, izvršnom direktoricom Udruge Amazonas koja se bavi ovom atraktivnom vještinom. Capoeira je posebno popularna među djecom, koja su u vježbanju sklonija naprednijim akrobacijama, dok stariji polaznici, a među njima i stariji od 60 godina, ovoj igri pokreta pristupaju s mudrošću. Vrlo je atraktivna i puno jednostavnija nego što izgleda. Atmosfera na treninzima, koji se izvode uz glazbu, zarazno je pozitivna. Ovom se vještinom mogu baviti i djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom.

capoeria

Kako capoeira oblikuje tijelo i podiže fizičku kondiciju?

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe. Vrlo je dinamična i oblikuje cijelo tijelo. U igri capoeire cijelo vrijeme smo u pokretu, pa se i naziva igrom pokreta. Upravo ta dinamičnost doprinosi razvoju kondicije. Pokreti su raznoliki, od udaraca koji razvijaju fleksibilnost, ali i snagu i ravnotežu. Podna kretanja izvode se na rukama i tako se razvija snagu u rukama, a uvijek radimo s težinom vlastitog tijela. Akrobatski elementi mogu biti jednostavniji (stojevi, zvijezde) ili napredniji (rotacije, zračni elementi), a u oba slučaja razvijaju koordinaciju pokreta i eksplozivnost. U capoeira igri cilj je izbjeći udarce i na neki način nadmudriti suigrača, iznenaditi ga.

Prednosti capoeire

Roda

Roda je krug u kojem se capoeira igra. Dio ljudi u krugu svira, a ostali pljeskom daju ritam, dok u sredini dvoje capoeirista igraju capoeiru.

Igra poketa

Capoeira je igra pokreta i dijalog gdje udarce obično nazivamo pitanjima, a eskivaže odgovorima. Želimo pokretima natjerati suigrača na to da se pomakne i time dominirati prostorom, a istovremeno se izmaknuti i odgovoriti na pokrete.

Dijalog

Nakon capoeira igre, ne proglašava se pobjednik. To je kao razgovor s prijateljem/prijateljicom u kojem smo se malo izazivali, možda debatirali. Riječ je o blagom nadmetanju, a iz igre izlazimo pružanjem ruke, nikad predajom ili knock outom.

Izazov

Izazov je u tom dijalogu napraviti neku akrobaciju, izvesti neku zahtjevniju sekvencu pokreta. To je ono što je čini atraktivnom.

Naučite igru

Igrati capoeiru možete na Trešnjevci, ali i u Zaprešiću, Rijeci, Puli, Splitu, Šibeniku. Informacije o treninzima i ljetnom kampu u Puli možete pronaći na www.amazonas.hr

Foto: Marko Lopac

Ovaj tekst originalno je objavljen u tiskanom izdanju časopisa Ljepota&zdravlje, u srpnju 2021. (broj 153).