Dr. Maria Škornjak: “Na cijeni će uvijek biti prirodna ljepota”

Business talk

by | 2 prosinca, 2023

Za dr. Mariju Škornjak, ljubav prema estetskoj i anti-age medicini počela je nakon završetka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, tijekom studija forenzike, spoznajom koliku moć regeneracije nosimo unutar vlastitog tijela u vidu matičnih stanica i faktora rasta te uvidom u rezultate koje su liječnici na prestižnoj Mayo klinici već tad imali u liječenju bolesti i ozljeda različitih organa i organskih sustava uz primjenu matičnih stanica i faktora rasta.

Koji je najveći izazov koji ovaj posao stavlja pred Vas kao osobu? 

Najveći izazov koji posao direktorice kompanije stavlja pred mene jest donošenje ispravnih odluka. O ispravnosti donesenih odluka ovisi postizanje zacrtanih ciljeva, a kako smo prisutni i u međunarodom poslovnom okruženju, ovo postaje sve složenije jer ovisi o brojnim globalim faktorima na koje nemamo utjecaj i nisu lako predvidivi.

Što je Vaš najveći poslovni uspjeh? 

Ponajprije u svim okolnostima težiti humanosti, poštenju, poslovnom moralu i poslovnoj etici.

Koji je to cilj koji imate ispred sebe? 

Svakako je to prepoznavanje novih poslovnih prilika, posebno u međunarodnom okruženju. Ciljevi u privatnom životu jesu zasaditi još poneko drvo, dovršiti knjigu te i dalje biti posvećena humanitarnom radu. S obzirom na to da sam u šestom desetljeću života, zdravlje i kvaliteta života također su ciljevi, kao i preostala zrnca iz pješčanog sata života potrošiti s poštovanjem i dubokom zahvalnošću prema životu koji mi je darovan.

Koji biste tretman ili zahvat izdvojili kao najučinkovitiji kad je riječ o pomlađivanju kože? 

Svakako je najbolji pristup onaj individualni te pristup koji kožu ne promatra kao izolirani organ, već kao organ na kojem se manifestiraju promjene općeg stanja organizma. Kombinacija različitih tretmana individualno prilagođena pacijentu dat će najbolje rezultate. Tretmani tzv. biorevitalizacije, biostimulacije i bioregeneracije pomoći će u usporavanju procesa starenja kože i održavanju njezina tonusa te zdravog i mladolikog izgleda. Balans psihe, hormonskog, imunološkog i ostalih tjelesnih sustava (psiho-neuro-endokrino-imunologija) rezultirat će i zdravljem kože.

 U čemu najčešće griješimo kad je riječ o preveniranju znakova starenja?

Kao i općenito, u medicini je prevencija najvažnija. Moj je dojam da nam još uvijek nedostaje svijesti o tome da je prevencija ključ i da tu najviše griješimo. Pomoć tražimo kad smo već bolesni umjesto da se posvetimo prevenciji, ili na primjeru kože, za njegom posežemo kad na koži primjećujemo već uznapredovale znakove starenja i tada tražimo brza, instantna rješenja.

Koliki utjecaj na proces starenja imaju prehrana i fizička aktivnost?

Golem. Redovita fizička aktivnost blagotvorno će utjecati na krvožilni i lokomotorni sustav, potaknut će cirkulaciju, potrošnju suvišnih masnoća i opskrbu potrebnim hranjivim tvarima. Obrok bogat antioksidansima, bioflavonoidima, likopenom i drugim korisnim tvarima pomoći će u popravku oštećenja kojima smo izloženi u svijetu u kojem nam slobodni radikali prijete sa svih strana. Pretjerivanje u konzumiranju šećera i rafiniranih ugljikohidrata može potaknuti neželjenu ubrzanu razgradnju kolagena, pojavu znakova starenja kože jer šećer potiče glikaciju, vezanje šećera na proteine te čini strukturu kolagena slabijom, što za posljedicu ima i slabljenje strukture kože, zglobova, tetiva i krvnih žila. Dobar san i zdrava crijeva u kojima se sintetiziraju serotonin i dopamin, kao i optimalna hidracija organizma pomoći će zdravijem i svježijem izgledu kože.  

Kako pomiriti pomlađivanje s jedne strane te prihvaćanje svojih godina i izgleda s druge?

Poimanje pojma “ljepota” mijenjalo se kroz povijest. U šali volim reći da bi Marilyn Monroe, zanosna ljepotica, raskošnih oblina, danas vjerojatno bila na dijeti. Životne navike, posebno one vezane za prehranu i fizičku aktivnost, očitovat će se na izgledu, kao i na zdravlju. Nerijetko ćemo sresti osobu koja u šestom desetljeću života zahvaljujući discipliniranoj prehrani i fizičkoj aktivnosti te drugim korisnim životnim navikama ostavlja dojam vitalnije i mlađe osobe, ali i obrnuto. Sama ljepota u oku je promatrača, a danas, uz pomoć estetske medicine i kirurgije, svaka osoba može biti lijepa ako to želi i ako je to čini zadovoljnijom i sretnijom. Međutim, na cijeni će uvijek biti prirodna ljepota bez kirurških intervencija  i sloboda zadržati genetske karakteristike svojih predaka u obliku specifičnog oblika nosa, ušiju, usana ili drugog dijela tijela bez želje za estetskom korekcijom jer ljepota je osjećaj i emocija koja daleko nadilazi nametnute standarde iskazane matematički u obliku omjera i proporcija.