Budite vitki: Namirnice koje možete jesti bez grižnje savjesti

by | 16 rujna, 2014

Ako želite smršaviti kilogram ili održati vitku liniju ne morate gladovati. Trebate samo odabrati prave namirnice i uživati u slatkim i zdravim zalogajima.

larger1-490x332

Pitate se kako neki ljudi jedu, ali se to ne primijeti na njihovoj liniji? Ključ je u odabiru namirnica, kažu stručnjaci. Naime, određene namirnice, osim što su ukusne i suzbijaju glad, također su jako zdrave i imaju vrlo malo kalorija. Stoga napunite hladnjak ovim namirnicama i jedite bez grižnje savjesti.

Artičoke
Fermentirane namirnice poput jogurta pravo su čudo za mršavljenje jer su prepune probiotika, zdravih bakterija koje žive u crijevima i pomažu tijelu da razgradi hranu i regulira metabolizam. Istraživanja su pokazala da probiotici također pomažu u produženju osjećaja sitosti, što znači da ćete rjeđe posezati za brzom hranom. Artičoke su idealan izvor probiotika, baš kao i drugo povrće bogato topivim vlaknima, poput poriluka, češnjaka i zobi. Artičoke su također pune vlakana i proteina, pa je sjajna ideja da ih dodate u salatu ili tjesteninu.

Voda
Nikako je ne smijete izostaviti. Naime, unošenje dovoljne količine vode osigurava da ne pomiješate glad sa žeđi. Osim toga, voda će vas ispuniti pa ćete manje osjećati glad. Pijenje hladne vode također pomaže u ubrzavanju metabolizma, a stručnjaci kažu da ćete, ako pijuckate vodu tijekom dana, unijeti oko 50 kalorija manje. Čašu obične vode možete i malo “začiniti” i dodati svježeg voća, poput lubenice i jagoda, ili začinskog bilja, poput mente i đumbira.

Čokolada
Ne, ovo nije laž. Naime jedno istraživanje je pokazalo da su osobe koje redovito konzumiraju čokoladu po pravilu vitkije iako dnevno ne pojedu manje kalorija niti više jedu. Pitate se zašto? Kada sebi branite određene stvari, velika je vjerojatnost da ćete se kasnije prejesti. Ako eliminirate osjećaj krivnje, vjerojatno ćete jesti čokoladu u umjerenim količinama ili dok se ne zasitite. Druga teorija kaže da čokolada povećava razinu hormona serotonina i dopamina u mozgu, a oni imaju smirujući učinak.

Svježi sir
Ni jedna druga vrsta sira nije toliko zasitna kao svježi sir, a i prepun je proteina i kalcija. Također, najbolje je odabrati vrste koje imaju manje udjela natrija i tako izbjeći nadutost. Osim toga, istraživanje Sveučilišta u Tenesiju otkrilo je da osobe koje jedu tri do četiri mliječna obroka bogata kalcijem mogu konzumirati čak 150 do 200 kalorija dnevno više i svejedno učinkovitije gubiti kilograme u usporedbi s osobama koje jedu takva dva ili manje obroka na dan. Drugo istraživanje pokazuje da svježi sir pomaže u sagorijevanju masti. Ali, također treba paziti sa čime se kombinira – pomiješajte pečeni krumpir s tjesteninom i svježim sirom, umiješajte ga u zobene pahuljice ili dodajte u tjesteninu.

Avokado
Ovo voće prepuno je zdravih masnoća koje sprječavaju osjećaj gladi jer ne podiže razinu šećera u krvi, a može potrajati i do šest sati dok se potpuno ne probavi. Avokado je također bogat L-karnitinom, aminokiselinom koja ubrzava metabolizam. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu avokado imaju niži indeks tjelesne mase i uži struk. Razlog toga je činjenica da je ovo voće mješavina vode, vlakana i zdravih masti.

Maline
Ovo voće vrlo uspješno održava osjećaj sitosti. Maline imaju više od 85 posto vode, zbog čega sprječavaju dehidraciju, i osam grama vlakana po šalici. Možete ih i smrznuti i uživati u njima cijele godine.

Jaja
Umjesto pekarskih proizvoda, za doručak pojedite dozu proteina, a jaja su sjajan izbor jer će vas dugo držati sitim, što će smanjiti unos hrane ostatak dana. Ljudi koji jedu veće količine proteina za doručak osjećaju se sitima i rjeđe posežu za grickalicama. Naime, doručak siromašan proteinima može rezultirati unošenjem čak 200 kalorija više u ostatku dana. Jaja možete skuhati i večer prije pa ih staviti u hladnjak, a ujutro ćete imati savršen doručak.

Špinat
Kada se radi o kalorijama, možete priuštiti velike količine povrća. Špinat, na primjer, sjajan je izbor jer održava visoku razinu energije i sprječava loše prehrambene odluke u ostatku dana. Željezo, kojeg u špinatu ima u izobilju, pomaže pri distribuciji kisika u stanice, a time se poboljšava trošenje kalorija. Za žene je preporučeni dnevni unos željeza 18 mg, a dodavanje kuhanog špinata u obrok osigurava oko 6 mg.

Kiseli krastavci
Kiseli krastavci mogu biti sjajna grickalica koja će utoliti želju za nečim hrskavim i slanim, a sjajna stvar je ta da imaju izuzetno malo kalorija, ali preporučljivo je odabrati one koji sadrže manju količinu natrija.

Izvor: tportal.hr