Budite sami svoj psiholog: zapitajte se ponekad ove stvari

by | 27 veljače, 2020

Kad želite provjeriti svoje fizičko zdravlje, često otiđete liječniku, kad želite provjeriti kakvo vam je stanje zuba, otiđete zubaru. Ali kako provjeriti svoje mentalno stanje i općenitu dozu sreće u svom životu?

Mnogi se ne odlučuju za psihologa ili psihijatra jer misle da sami mogu riješiti svoj problem. Ono što se možete zapitati jesu ovih osam pitanja:

1. Kakvo je vaše raspoloženje, koliko ste sretni? Da, život ide gore-dolje. Gadan dan na poslu u kombinaciji s iznenadnom krizom – bolesno dijete, svađa s partnerom – mogu učiniti ove gadne dane neizdrživima. Ali sveukupno, u svakodnevnom životu, kako ste? Na ljestvici od 1-10, kako biste ocijenili prosječni dan?

Ako je ispod 5 ili 6, postoji li nešto što bi vam popravilo svakodnevicu? Što bi bilo potrebno da je nabijete do razine 8 ili 9?

2. Biste li bili voljni ponovno proživjeti ovaj dan? A ako ne, zašto ne? Što nedostaje? Što trebate učiniti da biste bili proaktivniji?

3. Postoje li tekući problemi koji kvare vaš život i ne možete ih se riješiti? Često vas muče kronični problemi – fizička ili psihička bol, neriješeni problemi – i oni se mogu vući godinama. Što trebam napraviti kako bi ih se napokon pokušao riješiti?

4. Jeste li bliski s nekim? Ovo ne mora biti partner, ne mora imati veze sa seksom, iako može. Ono što je važno je imati odnos s nekim – partnerom, prijateljem – s kojim se osjećate sigurno, s kim mislite da vas poznaje, s kim možete razgovarati u dubljim razgovorima. Trebam li učiniti nešto kako bi produbili svoje odnose i stvorili intimnije veze?

5. Jesu li vaši intimni odnosi uravnoteženi? Iako je sigurnost bitna u bilo kojem bliskom odnosu, tako je i ravnoteža. Odnosi koji su izvan ravnoteže na kraju se raspadaju. Smatrate da uvijek radite više od onog drugog, da ne dobivate dovoljno naklonosti i da izgarate. S druge strane, možda osjećate da vam drugi vode život, da nemate glas ili kontrolu, da stalno hodate po ljuskama jajeta… Jesu li vaši intimni odnosi uravnoteženi? Ako ne, zašto ne? Treba li nešto učiniti da ih uravnotežite?

6. Osjećate li se ispunjeno na poslu? Rad poprima mnoga lica. Za neke je posao samo posao, ono što rade kako bi zaradili novac da bi mogli raditi i druge važnije stvari u svom životu. Za druge, posao znači karijeru, dio njihovog identiteta. Volite li svoj posao? Ako ne, što trebate promijeniti da poboljšate svoj dan na poslu? Promijeniti ga?

7. Imate li buduće ciljeve koji vam stvaraju strast, koji vam daju nešto čemu biste se mogli radovati? Kada gledate unaprijed 3, 5, 10, 20 godina od sada, što predviđate? Za mnoge od nas ovo je teško pitanje, jer je svakodnevni život vožnja autopilotom.  U kakve snove o budućnosti trebate vjerovati i želite li ih možda i ostvariti?

8. Što je na popisu vaših želja? Što želite izbjeći da kasnije ne žalite? Za razliku od svakog drugog stvorenja na planeti, imate izbora. Čak i ako mislite da nemate kontrolu, čak i ako smatrate da su vaši izbori ograničeni, još uvijek postoje odluke, iako one nekad izgledaju nemoguće.

IZVOR: 24SATA.HR