Božićni kolači bez kojih ne mogu proći blagdani!

by | 20 prosinca, 2015
kolaci s pekmezom

 

Božićni kolači mnogima su omiljeni dio blagdanskog stola, a prhki keksići s pekmezom zaštitni su znak svake božićne kutije s kolačima. S mirisom vanilije ili pak naranče stvoreni su za slatki zalogaj nakon ručka ili za druženje uz kavu s prijateljima. A njihov dodatni plus u vrijeme višednevnih okupljanja jest da njihova svježina traje nekoliko dana.

Prhki božićni keksići s pekmezom

Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
    1 prašak za pecivo
    prstohvat soli
    250 g maslaca
    200 g šećera
    1 cijelo jaje
    3 tvrdo kuhana žumanjka
    1 žličica ekstrakta od vanilije
    + pekmez od marelice

Postupak: 

1. Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte. Dodajte maslac i razmrvite ga u brašnu da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer, promiješajte.

2. Dodajte jedno jaje, 3 kuhana žumanjka, ekstrakt vanilije i zamijesite tijesto. Ako je premekano, dodajte još brašna ili, ako je pretvrdo ili suho, dodajte još jedno jaje.

3. Tijesto zamotajte u vrećicu ili plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.

4. Ohlađeno tijesto razvaljajte, kalupićima za kekse izrezujte oblike (npr. zvjezdice).

5. Pecite desetak minuta (da dobiju zlatnu boju na rubovima), na 180°C.

Pečene keksiće ostavite da se ohlade i lijepite ih pekmezom od marelica ili ih samo umačite u otopljenu čokoladu.Keksiće posipajte šećerom u prahu. Mogu stajati više dana, zatvoreni uposudi i na sobnoj temperaturi. Savjet: ako želite, u smjesu za keksiće možete dodati začine (cimet, đumbir) ili sitno naribanu koricu limuna ili naranče.  Ostale slatke inspiracije za božićni stol potražite na blogu Sweetheart.

Izvor: sweetheartsweets.blogspot.com
Foto: porosolka / iStock / Getty Images Plus