Ova biljka predivnih boja i cvjetova savršena je za zimu

by | 20 studenoga, 2021
božićni kaktus

Božićni kaktus spada u sobne biljke koje upravo u ovo doba godine, zimi, imaju posebnu čar! Iako su trenutačno najzahtjevniji za održavanje i izuzetno osjetljivi, malim koracima postići ćete pravu čaroliju predivnih cvjetova koje ova biljka pruža. Možete je držati u suhim, zatvorenim prostorima i ne zahtijeva prečesto zalijevanje, ali je ipak važno pripaziti na količinu vode koju koristite. Podrijetlom iz Južne Amerike, ovaj cvijet ima divnu crvenu, žutu, ružičastu, ljubičastu ili bijelu boju pa samim time upotpunjuje svaki prostor u kojem se nalazi. Kad je u punom cvatu, a to je upravo sad, tijekom jeseni i zime, preporučuje se zalijevanje jednom tjedno ili osvježavanje listova svakih nekoliko dana prskanjem vodom.

Idealna je za držanje u zatvorenom prostoru pa je možete smjestiti u poslovni kutak ili dnevnu sobu jer će se lako prilagoditi svim uvjetima. Sjajne zelene grane mogu narasti i do pola metra, pa je tako ova biljka savršena i za držanje u visećim teglama. Tijekom proljeće i ljeta možete je staviti na otvoreno, ali je bitno da bude zaštićena od jakog sunca.

Najbolje mjesto je istočna strana, a nakon cvatnje, pružite joj mirovanje – smjestite je na tamno mjesto s nešto nižim temperaturom (idealno 12-15 °C) na barem dva mjeseca, a na proljeće je opet iznesite van, počnite zalijevati i prihranjivati. Svake dvije do tri godine premjestite biljku u veću teglu, i to obavezno u periodu kad prođe vrijeme cvatnje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josip Jurković (@jj_medo)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Željka Mihajlović (@zeljka_70m)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by katarina (@radasemkatarina)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by zdenka.sikic (@zdenka.sikic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @pescane_dekoracije

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kaja Skubic (@kaja_skubic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mrs.Nana (@mrs.nana.flowerstore)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Renata Hoffer (@renata_hoffer)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana Ferenčina (@vrt_mame_ivane)

Foto: Instagram, naslovna: @plantykath