Od blistavo crvenih do bajkovito bijelih – kako se božićne zvijezde uklapaju u trendove boja ovih blagdana

by | 1 prosinca, 2021
božićne zvijezde

S obnovljenim osjećajem optimizma koji prevladava dok se pripremamo Božić i Novu godinu dočekati s našim najmilijima, stvaranje zimske čarolije u našim domovima važnije je nego ikad. Niti jedan događaj u kalendaru ne stvara takav osjećaj “blagdana kod kuće” kao Božić, a samo jedna biljka zajamčeno će učiniti da svi osjete božićno raspoloženje – božićna zvijezda.

Događaji u prošloj godini zbog kojih je toliko nas radilo od kuće i provodilo više vremena pod svojim krovom nego ikada prije promijenili su dinamiku naših domova. Sa stanovima i kućama koje su sada prilagođene potrebama kućnih ureda te obiteljima koje teže pretvoriti stambene prostore u oaze mira zaštićene od turbulencija vanjskoga svijeta, uređenje interijera potaknulo je igru trendom korištenja odvažnih, istaknutih boja. Pruža nam se prilika da se naša kreativnost razbukta te da pripremimo upečatljive izložbe božićnih zvijezda koje će posjetitelje ostaviti bez riječi.

Ovdje se usredotočujemo na nijanse uređenja interijera za koje stručnjaci predviđaju da će krasiti domove u cijeloj zemlji dok se pripremamo za oproštaj od 2021. godine te predviđamo kako će en-vogue boje utjecati na izbor građana pri kupnji božićnih zvijezda kako se godina bliži kraju. 

božićne zvijezde

Revitalizirajuće crvene božićne zvijezde

Na početku ovog milenija odabir božićne zvijezde bio je jednostavna stvar. Na prijelazu stoljeća ljudi su bili opsjednuti skandinavskim minimalizmom, a zidovi gotovo svake novogradnje imali su taj prilično neupadljiv ton zvan magnolija. Tradicionalna božićna zvijezda crvene boje ponosno bi se isticala na takvoj neutralnoj pozadini, što je olakšalo odabir biljke koja bi se istaknula.

Dva desetljeća kasnije, vlasnici domova odlučuju se za tamnije, odvažnije tonove, a trend koji je posebno došao do izražaja jest porast u odabiru crvenih tonova. Vrhunski poznavatelji boja iz tvrtke Pantone ističu dvije nijanse crvene za koje se smatra da će ove zime doseći vrhunac popularnosti: ‘Winery’ (zamislite klasičnu tamnocrvenu čašu vina) i ‘Red Alert’ – šokantno crvenu, koju modni stručnjaci opisuju da posjeduje “sugestivnu prisutnost”. Dulux također ističe crvene nijanse ‘Berry Pop’ i ‘Lost Coral’ kao popularne nijanse ove sezone, naglašavajući njihovu sposobnost da “unesu optimizam u svakodnevni život”.

Tamo gdje crvene boje ukrašavaju zidove, otvara se prilika za stvaranje dinamičkog kontrasta koji omogućuje raznim nijansama božićnih zvijezda da izvedu svoju čaroliju. Biljke s ledeno bijelim braktejama ili nježnim kremastim nijansama bude sjećanja na hladne, snježne zime koja smo voljeli kao djeca, ističući se zbog živopisnih svijetlih nijansi svojih prekrasno obojenih brakteja. Naravno, tradicionalna božićna zvijezda crvene boje također će krasiti domove, za sve one koji preferiraju biljku koja se suptilno stapa s njihovim odabirom uređenja interijera.

božićne zvijezde

Istjerivanje blagdanske melankolije

Kultura boravka kod kuće i prizemljivanje međunarodnih zračnih letova dalo nam je vremena za razmišljanje o učincima našeg užurbanog, predpandemijskog načina života na okoliš, pa nije neobično vidjeti časopise koji ističu plave nijanse odavajući počast svijetu prirode. Nijanse koje nas podsjećaju na dubine oceana i jasnoću vedrog neba sada su u modi. Trend nije ograničen samo na zidove – ako na tržištu tražite novu kuhinju, elementi u suvremenim i tradicionalnim nijansama plave boje privlače kupce, bilo da traže tradicionalne shaker stil ormariće ili najnovije elemente bez ručkica.

Domovi ukrašeni plavom bojom otvaraju vrata u svijet mogućnosti postavljanja božićnih zvijezda. Ton zimskog neba stvara savršenu pozadinu za božićne zvijezde s braktejama kremastih nijansi ili za tradicionalne, svečane božićne zvijezde crvene boje, dok oni koji se ne plaše biti odvažni mogu napraviti dinamičan kontrast odabirom jedne od živopisnih ružičastih sorti koje krase police u vrtnim centrima!

božićne zvijezde

Vladaju sivi, maslinasti i zemljani tonovi 

Niske temperature u kombinaciji s prijetećim sivim nebom pokazatelji su da se nazire mogući dolazak snijega. Stoga vas neće iznenaditi što je siva boja i dalje dominantna trend boja kad je u pitanju uređenje interijera; uostalom, ‘Ultimate Grey’ jedna je od Pantoneovih “boja godine” 2021. Slične neutralne nijanse bazirane na smeđoj boji te nježne maslinaste nijanse, ove su godine na samom vrhu Duluxovih ljestvica boja.

Sive i tamnije, zemljane nijanse stvaraju sofisticiranu pozadinu koja omogućuje svečanim božićnim zvijezdama da oslobode svoj puni potencijal. Za sve one koji žele stvoriti temu za razgovor, najnovija generacija šarenih i mramornih božićnih zvijezda savršena je protuteža za sofisticiranu sivu i zemljanu pozadinu, dok sorte žute boje pružaju priliku za stvaranje kontrasta za odvažan prikaz.

Za kraj, ne možemo ne spomenuti da druga Pantoneova “boja godine” 2021. nosi naziv ‘Illuminating’. Iako njezin naziv ne odaje mnogo, nijansa je opisana kao “svijetla, vesela žuta, prožeta solarnom energijom”. Ne možemo zamisliti bolju pozadinu za tradicionalnu božićnu zvijezdu crvene boje s tamnozelenim lišćem – čak i ako zbog zasljepljujućeg kontrasta posegnete za sunčanim naočalama!

Saznajte više

Kako biste saznali više o Stars for Europe i pristupili njihovom pregledu savjeta, slika i sadržaja, posjetite https://www.starsuniteeurope.eu/en/

Foto: PR