Boemska torta

by | 29 srpnja, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • 210 g šećera
  • 210 g mljevenih lješnjaka
  • 3 žlice kakaa

Za kremu od vanilije:

  • 5 dl mlijeka
  • 8 žumanjaka
  • 250 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 vanilin šećer

Za kremu od čokolade:

  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 250 g maslaca

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 3 žlice ulja

Priprema:

Biskvit:
1. Bjelanjke i šećer umutiti u čvrst snijeg, te dodati mljevene lješnjake i kakao, pa lagano promiješati.
2. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, uliti pripremljenu smjesu i staviti je peći u zagrijanu pećnicu dok ne porumeni.

Krema od vanilije:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, brašno, šećer i vanilin šećer sa 1 dl mlijeka, a ostatak mlijeka staviti kuhati.
2. Pripremljenu mješavinu dodati u proključalo mlijeko i miješati cijelo vrijeme dok se smjesa ne zgusne. Zgusnutu smjesu ostaviti da se ohladi.

Krema od čokolade:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati jaja, šećer i čokoladu, te kuhati na pari kako bi se smjesa zgusnula, a potom je ostaviti da se ohladi.
2. Maslac pjenasto umutiti i pomiješati s ohlađenom smjesom.

Završni postupak:
1. Pečeni biskvit prerezati poprečno na dva dijela kako bi se dobile tri kore.
2. Prvu koru premazati kremom od vanilije, zatim nanijeti kremu od čokolade, te prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti, te završiti trećom korom.
3. Čokoladu otopiti s malo ulja i preliti preko treće kore.

Izvor: Dobra hrana