Bliži se Međunarodni dan zaštite životinja: Donosimo nekoliko super ideja kako ga obilježiti

by | 3 listopada, 2019

Međunarodni dan zaštite životinja i ove godine obilježit će se na zagrebačkom jezeru Bundek u organizaciji Grada Zagreba. U subotu, 5. listopada od 10 do 17 sati udruga Prijatelji životinja poziva sve građane da zajedno provedu vrijeme uz udruge za zaštitu životinja i obilje dobre veganske hrane. Neka od jela koja će se moći probati na Vege pikniku su poljički soparnik, voćni ražnjići s čokoladnim preljevom, veganske fritule, vege popečci od mahunarki, vege burgeri, juha od buče s lećom, vege štrudle od jabuka i šljiva, vege energetski kolači, bulgur i kvinoja s povrćem, četiri vrste veganskog cappuccina i još mnogo zdravih, ukusnih jela dobrih za ljude, životinje i okoliš.

U sklopu cjelodnevnog događanja, na kojemu će se posjetiteljima predstaviti brojne udruge koje skrbe o životinjama i promoviraju udomljavanje te njihovu zaštitu, zainteresirani posjetitelji moći će se informirati o tome na koje sve načine treba i može pomoći životinjama. Između ostalih, bit će postavljen i informativni štand Mreže za zaštitu životinja koju čini preko 50 udruga iz Zagreba i Hrvatske, a njihovi apeli usmjereni su na nužnost kastracije pasa i mačaka te udomljavanja umjesto kupnje životinja.

Da bi se građani mogli i zadržati na Bundeku, pobrinuli su se Prijatelji životinja s obzirom na to da će se na Vege pikniku zbog zanimljive veganske ponude naći za svakoga ponešto, a pod postavljenim suncobranima sa stolovima i klupama moći će se pratiti program i koncert pjevačice Domenice Žuvele.

Međunarodni dan zaštite životinja slavi se od davne 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan svetog Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi.

Prijatelji životinja imaju i nekoliko dodatnih ideja kako obilježiti Međunarodni dan zaštite životinja u slučaju da u subotu ne možete doći na vege piknik. Možete:

– Udomiti napuštenu životinju ili ako nemate uvjete, promovirati udomljavanje umjesto kupnje

– Organizirati s obitelji, prijateljima ili samostalno sakupljanje hrane, deka, igračaka i sl. i posjetiti neko od skloništa za napuštene životinje

– Donirati nekoj od udruga za zaštitu prava životinja

– Volontirati u udruzi za prava i zaštitu životinja

– Potpisati peticiju za životinje ili sami prikupljati potpise

– Koristiti samo proizvode koji nisu testirani na životinjama i ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla

– Ne kupovati odjeću i obuću životinjskog podrijetla (krzno, koža, vuna, angora i sl.), i potaknuti svoje bližnje na takvu odluku

– Pogledati i podijeliti neke od filmova vezanih za prava životinja

– Ne posjećivati zoološke vrtove i cirkuse koji drže životinje

– Postati vegan/ka i time spasiti živote tisuća životinja ili barem širiti informacije o veganstvu i učinite prvi korak

– Pozvati nekog od svojih poznanika na vegansku večeru. 🙂

Foto: Christopher Carson / Unsplash