Blagdanski vodič za poklone: Najbolji književni naslovi

by | 27 studenoga, 2020

Ako nas pitate, nema boljeg poklona od dobre knjige, koja god prigoda bila.

No, knjiga je kao i parfem, trebate doista znati osobu kojoj kupujete – kako diše, što voli, što osjeća i kakve interese ima. I koliko god da tehnologija napredovala, koliko god da elektronskih knjiga izađe, miris nove knjige doista nema svoju cijenu, pogotovo kad je na Black Friday popustu. Kako bismo vam pomogli u odabiru savršenog poklona za sebe ili svoje nadraže, izdvojili smo nekoliko naslova koji su svakako osvojili već mnoga srca, pa vjerujemo da ni vaša neće biti iznimka. I nikako nemojte zaboraviti personaliziranu posvetu!

Aljoša Bagola – Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke


Aljoša Bagola jedan je od najcjenjenijih i najčešće nagrađivanih slovenskih kreativnih direktora reklamnih agencija, izvrstan pripovjedač priča, omiljeni predavač i kolumnist. Knjigom Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke donosi iskrenu ispovijed o suočavanju s pregorjelošću. Lucidnim misaonim obratima i bravuroznim jezičnim igrama majstorski nas vodi kroz inspirativne životne priče, potresne spoznaje, neočekivane uvide i nesvakidašnja razmišljanja. Savjetuje nam kako se učinkovito suočiti s kaotičnim i neukrotivim suvremenim svijetom i unatoč tome u njemu pronaći komadić utjehe, smirenosti i optimizma. “Nemojmo se previše truditi oko svoje ostavštine, ne putujmo s previše prtljage, nemojmo se predati nepotrebnoj patnji. Smisao života nije u tome što ostavljaš iza sebe, nego u tome što život ostavlja u tebi.”

Lisa Taddeo – Tri žene


Knjiga Tri žene fascinantna je istinita priča o seksualnom životu triju stvarnih žena, utemeljena na gotovo 10 godina prikupljanja izvješća. Ispripovijedana je zapanjujuće iskreno i neposredno. Istodobno je novinarski podvig i pripovjedački trijumf, prepuna nijansi i empatije. Predstavlja nam tri nezaboravne žene – i jednu iznimnu spisateljicu – čija nas iskustva podsjećaju na to da nismo sami.
Ova knjiga živopisno i fascinantno opisuje ženske nezadovoljene potrebe, neizrečene misli, razočaranja, nade i opsesije koje ne popuštaju. U jednom predgrađu u Indiani upoznajemo Linu, domaćicu i majku dvoje djece čiji je brak nakon 10 godina ostao bez strasti. Lina je gladna ljubavi, svakodnevno se bori s napadajima panike, a nakon ponovnog povezivanja s nekadašnjom ljubavlju putem društvenih mreža ulazi u izvanbračnu vezu koja je ubrzo potpuno zaokuplja. U Sjevernoj Dakoti upoznajemo Maggie, 17-godišnju srednjoškolku koja je navodno u tajnom fizičkom odnosu sa svojim naočitim oženjenim učiteljem engleskog. Posljedičan kazneni postupak uzburkat će njihovu tihu zajednicu. I naposljetku, upoznajemo Sloane, prelijepu, uspješnu i profinjenu vlasnicu restorana, koja je u sretnom braku s muškarcem koji uživa gledati je u seksualnom odnosu s drugim muškarcima i ženama.

J. R. R. Tolkien – Silmarillion


Ove su priče drukčije pisane od Hobbita i Gospodara prstenova. Iscrpni povijesni zapisi, prožeti ljubavlju, izdajom, prijateljstvom i moći daju dubinu romanima koji su mu prethodili te popunjava praznine i nudi povijesni kontekst dotad tek dotaknut Tolkienovim perom. Da biste istinski razumjeli Gospodara prstenova, morate pročitati Silmarillion. Bez iskustva čitanja Silmarilliona, Galadriel je samo kraljica koja se boji da će izgubiti kraljevstvo, no ona je puno više od toga, ona je posljednja Noldorka i sudionica Fëanorove pobune, kojoj nije nimalo lako ostaviti sve što je sagradila u Međuzemlju i moliti oprost od Valara. Ako niste pročitali Silmarillion, mislite da je Aragorn samo prijestolonasljednik staroga kraljevstva koji ostvaruje svoje pravo i uzima krunu, no… Aragorn je, zapravo, posljednji nasljednik Edaina, vilin-drugova koji su se suprotstavili Morgothu, kao i Númenorana, nekad ponosnog naroda koji je digao ustanak protiv Valara i propao.

D. Adams – Vodič kroz galaksiju


Arthur Dent upravo je uživo vidio smak svijeta. Previše loših informacija u kratkom vremenu: srušili su mu kuću ne bi li sagradili obilaznicu, njegov najbolji prijatelj Ford Perfect nije nezaposleni glumac, nego izvanzemaljac, a sad će razrušiti i planet jer se gradi hipersvemirska cesta kroz Sunčev sustav… Što drugo učiniti nego krenuti na najluđe putovanje svemirom, i to samo s ručnicima i knjigom na čijoj naslovnici velikim slovima piše: BEZ PANIKE. Ovako započinje priča romana Vodič kroz Galaksiju za autostopere, ujedno i prvog dijela petodijelne trilogije. Naime, ovaj je serijal Douglas Adams zamislio kao trilogiju, no poslije se predomislio i na nagovor fanova napisao Doviđenja, i hvala za sve one ribe (1985.) te Uglavnom bezopasni (1992.). Iako serijal ima pet romana, autor je i nadalje je inzistirao na oznaci trilogija pa su na naslovnici četvrtog i petog romana uz naslov stajali i podnaslovi: četvrta knjiga sve netočnije nazvanog serijala ili knjiga koja daje potpuno novo značenje riječi trilogija.

D. Attenborough – Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti

Nastala u istom trenutku kad i Netflixov popularni dokumentarac, Život na našem planetu je knjiga koja se mora pročitati. U svojoj najnovijoj knjizi Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti David Attenborough svjedoči o klimatskoj krizi, prognozira što će se događati do kraja 21. stoljeća ako se prema prirodi nastavimo ponašati onako kako smo to dosad činili te predlaže rješenja za ispravljanje pogrešaka i modele novog suživota s planetom. Ova knjiga sustavno bilježi samo manji dio strašne štete koju je čovječanstvo već nanijelo prirodnom svijetu te stvarnu i blisku opasnost da bude mnogo gore ako odmah nešto ne poduzmemo. No knjiga je i puna nade jer nudi drukčiju budućnost. David Attenborough opisuje kako da počnemo ispravljati stvar: “Sve još možemo popraviti, obuzdati svoj utjecaj, promijeniti smjer našeg razvoja i ponovno postati vrsta koja živi u harmoniji s prirodom. Sve što je potrebno jest volja.” Knjigu je s engleskoga prevela Dubravka Pleše.

A. Žepec: BOOM – Put do slobode svakog poduzetnika

Da bi poduzeće uspješno poslovalo, treba imati uređena i usklađena četiri osnovna dijela– jasnu strategiju, učinkovitu organizaciju, kvalitetnu komunikaciju i dobar oblik nagrađivanja. Ovaj motivacijski priručnik uspješno gradi i povezuje te četiri komponente i pomaže malim i srednjim tvrtkama da profesionaliziraju poslovanje. Ako se načela iz knjige dosljedno i mudro primijene u organizaciji, za godinu dana bit će uočljiv BOOM u rezultatima i zadovoljstvu zaposlenika organizacije.

Yaa Gyasi – Povratak kući


Osamnaesto stoljeće, Gana. Dvije polusestre, Effia i Esi, rođene su u različitim selima. Effia je udana za Engleza s kojim vodi lagodan život u odajama utvrde Cape Coast. Effia nije ni svjesna da je njezina sestra Esi zatočena tik ispod nje, u tamnici iste utvrde, prodana zajedno s tisućama drugih u trgovini robljem koja cvjeta na Zlatnoj obali te poslana brodom u Ameriku gdje će njezina djeca i unuci odrastati kao robovi. Jedna nit radnje romana prati Effijine potomke tijekom stoljeća ratovanja u Gani, dok se narodi Fanti i Ašanti bore protiv trgovine robljem i britanske kolonizacije. Druga nit radnje prati Esi i njezinu djecu na putu za Ameriku. Od južnjačkih plantaža do građanskog rata i velike migracije, od rudnika ugljena u Pratt Cityju u Alabami do jazz klubova i narko skvotova u Harlemu 20. stoljeća, pa sve do sadašnjosti, Povratak kući čini prošlost bolno opipljivom prikazujući kako se sjećanje na zarobljeništvo neizbrisivo upisuje u tkivo jednog naroda.

Jodi Picoult – Vrijeme rastanka


Uspješna znanstvenica Alice Metcalf netragom je nestala pod neobjašnjivim okolnostima prilikom havarije u utočištu za slonove u kojem je radila. Te je noći s njom bila i njezina kćerkica Jenna, koja se ničega ne sjeća. Od tada je prošlo više od 10 godina, a Jenna još uvijek iščitava majčine dnevnike u nadi da će u tim nježnim zapisima majčinog znanstvenog istraživanja o slonovima pronaći neki skriveni trag. Očajnički žudeći za odgovorima, djevojčica sav svoj džeparac troši na savjete privatnog detektiva i vidovnjakinje. Jenna zna da ju je majka voljela. Zna da je ne bi napustila. I neće biti mirna dok ne sazna što se dogodilo te noći. U svom najdirljivijem romanu još od Kućnih pravila, Jodi Picoult nam donosi dirljivu priču o čvrstoj odluci jedne usamljene djevojčice da otkrije istinu, koliko god ona šokantna bila i koliko god joj ona nepovratno promijenila život.

Foto: Pexels, PR