BIOLOŠKO STARENJE itekako može ubrzati depresija

by | 10 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Vježbate i hranite se zdravo kako biste starjeli graciozno i lijepo, ali ipak postoji još jedan faktor na koji zaboravljate, a koji može utjecati na to koliko se mlado osjećate i mladoliko izgledate – depresija.

Kako je navedeno u rezultatima istraživanja časopisa “Molecular Psychiatry”, depresija može ubrzati biološki proces starenja.

Nizozemski i kalifornijski znanstvenici proveli su istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2.400 ljudi. Sudionici su podijeljeni u tri skupine – jednu su činili oni koji pate od kliničke depresije, drugu oni koji su prije imali ovaj zdravstveni problem, a u trećoj skupini bili su sudionici koji su bar jednom u životu patili od depresije ili anksioznosti. Svima je izvađena krv kako bi bila izmjerena dužina niza nukleotida na kraju kromosoma, čija je uloga štititi linearnu DNK od oštećenja. Kako starimo, DNK se dijeli i lanci nukleotida se skraćuju. Znanstvenici koji su proveli ovu studiju iskoristili su to kako bi, njihovim promatranjem, saznali nešto više o biološkom starenju svakog od pojedinaca uključenih u istraživanje.

Rezultati su pokazali da nema razlike između dužine niza nukleotida sudionika koji su u trenutku vađenja krvi patili od depresije i onih koji su se s ovim problemom susreli ranije u životu, ali je utvrđena razlika između stupnja depresije i dužine lanaca nukleotida – oni koji su bili najdepresivniji imali su najkraće lance.

Stručnjaci su naglasili da ova veza postoji iz razloga što depresija uvelike utječe na imunološki, živčani i druge velike sustave, a prethodna istraživanja pokazala su da stres ovih sustava skraćuje lance nukleotida.

Dakle, duševno zdravlje ima veliku ulogu u tome na koji ćemo način ostarjeti!