Billie Eilish objavila je moćan kratki film kao odgovor na “body shaming”

by | 27 svibnja, 2020

Nesumnjivo jedna od trenutačno najpopularnijih mladih glazbenica, Billie Eilish, na svom je Instagramu podijelila vrlo moćan kratki film kojim je odgovorila na konstantna pitanja o svome tijelu s kojima se susreće kroz cijelu svoju karijeru.

Glazbenica koja je osvojila pet nagrada Grammy, dvije Američke glazbene nagrade, koja je postala najmlađa osoba, odnosno prva žena i jedini glazbeni umjetnik koji je iste godine osvojio Grammy u četirima glavnim kategorijama (album godine, snimka godine, pjesma godine, najbolji novi glazbenik), od početka svoje karijere bori se s mišljenjima o njezinom odijevanju. Naime, široka odjeća koju Billie nosi kako bi izbjegla upravo objektivizaciju, mnoge i dalje smeta, stoga je glazbenica za svoju turneju (koja je odgođena zbog situacije s koronavirusom) snimila kratki film naslova Not My Responsibility. Film se fokusira na body shaming te u njemu Billie progovara o tome kako mišljenja ljudi koji je ne poznaju nisu njezina odgovornost.

“Želite da budem manja? Slabija? Mekša? Viša? Želite da budem tiša? Provociraju li vas moja ramena? A moje grudi? Jesam li ja moj trbuh, moji kukovi, tijelo s kojim sam rođena – nije ono što ste htjeli? Imate mišljenja o mojim mišljenjima, o mojoj glazbi, o mojoj odjeći, o mome tijelu. Neki mrze odjeću koju nosim, neki je hvale, neki je koriste da bi posramili druge, neki da bi posramili mene – ali osjećam da me gledate”, govori Billie u filmu, te nastavlja: “Ako nosim udobnu odjeću, nisam žena. Ako se riješim slojeva, jeftina sam…”, adresirajući paradoks s kojim se čak i danas susreće većina žena. Nesumnjivo, Billie je poslala moćnu i prijeko potrebnu poruku ovim filmom.

Kratki film pogledajte u nastavku.

Foto: Guliver/Getty Images