Vašim kućnim biljkama potrebna je potpuno drukčija briga zimi

by | 12 studenoga, 2020

Ako još uvijek niste, sada je krajnje vrijeme da biljke koje vam stoje na terasi ili balkonu unesete u unutarnje prostorije. Iako vam neće sve opstati unutar doma, i biljke osjećaju hladnoću pa pronađite mjesto za njih.

Nažalost, toplo vrijeme je već daleko iza nas, a tamniji i hladniji dani su već stigli. Prelazak na zimsko razdoblje utječe svakako na naše raspoloženje, no ne ostaju neoštećeni ni naši zeleni prijatelji – biljke. Ovisno o sezoni, trebali bi promijeniti i brigu o našim biljkama, jer ne dobivaju jednaku količinu svjetla, niti trebaju istu količinu vode. U nastavku pročitajte kako pravilno adaptirati biljke na hladnu sezonu.

Promjene u svjetlosti
Kako se mijenja sezona, tako se mijenja i ulazak sunca u vaš dom, ovisno o tome na koju ste stranu svijeta okrenuti. To znači da ćete možda morati preseliti svoje biljke, ovisno o tome gdje se nalaze. Ako vam je primjerice biljka bila smještena blizu prozora, u sjeni drveta, sunčeve zrake će biti intenzivnije kada lišće padne i morat ćete preseliti biljku u sjenu kako bi izbjegli potencijalno oštećenje na listovima. Također, možda ćete neke od biljaka morati premjestiti bliže prozoru ako vidite da se sada nalaze u većoj sjeni. Poanta je u tome da proučite na kakvim su vam mjestima biljke do sada uspijevale i postavite ih na novo koje će im pružati iste uvjete. Dopustite im dva tjedna prilagodbe prije nego što procijenite kako im se sviđa.

Gnojivo
Gnojenje vaših biljaka jednom mjesečno može im pomoći u rastu. Naravno, ovisno i o kojoj biljci je riječ, ali svakako će tijekom hladnijeg razdoblja i biljke usporiti s rastom do proljeća, pa nemojte pretjerivati s gnojivom i forsirati biljke na rast.

Smanjite zalijevanje
Budući da biljke manje rastu tijekom hladnijih mjeseci, također zahtijevaju i manje vode. Sada je vrijeme da se pozdravite s metodom zalijevanja 1-2 puta tjedno i prebacite se na isprobavanje prstima. Lagano gurnite prst u zemlju oko 1-2 cm i ovisno o veličini teglice, osjetit ćete suhoću ili vlagu. Ako je zemlja vlažna, možda još nekoliko dana bez vode, a ako je potpuno suha, vrijeme je da ju zalijete. Svakako se pobrinite za to da vam je tanjurić ispod teglice uvijek prazan kako ne bi dodatno vlažio biljku.

Toplina
Tropske biljke cijene vlažna područja, pa će im zbog toga kupaonice uvijek biti draže od dnevnih boravaka u kojima nam se vlaga u zraku smanjuje proporcionalno grijanju. Grijanjem zrak postaje suh, a biljkama nedostaje vlage. Možete im špricati lišće kako biste im povratili hidrataciju ili ih postaviti blizu ovlaživača zraka. No one biljke s dlačicama na lišću ne vole biti vlažne, pa njihovo zalijevanje lišća preskočite.

Maknite biljke dalje od prostora koji propuštaju zrak
Loši prozori mogu biti lošiji nego što mislite za biljke. Većina ih je osjetljiva na promjene temperature, pa ih svakako uklonite s potencijalnog propuha.

Unesite biljke izvana unutra
Ako imate vanjske biljke, vrijeme je da ih unesete unutra čim temperature padne ispod 10 stupnjeva Celzijevih. Uklonite suho lišće, nametnike ili bilo koji oštećeni dio biljaka, otuširajte ih i ako primijetite rupice od ušiju, poprskajte ih sprejem protiv istih nakon tuširanja. Za kraj im dajte malo gnojiva do proljetne sezone.

Foto: Pexels