Beneficiji desetominutnog vježbanja

by | 26 travnja, 2021
vježbanje, trening,

Uvijek odabirete treninge i vježbe koji traju po 30 minuta i duže? Možda vas ovim tekstom uvjerimo da to zapravo nije potrebno. Deset minuta na dan značit će itekako puno za vaše tijelo, zdravlje i um. I upravo ovime prestaju izgovori da za vježbanje nemate vremena ili da ne stignete. Više je prednosti ovakve rutine – a najvažnije je da je održiva i lakše ju je izvesti i pratiti bez odustajanja.

Desetominutnim vježbanjem sebi otvarate mogućnost da se na to u potpunosti usredotočite, a tijelu dajete šansu da se pokrene. Ph.D. Brittany Overstreet, certificirani fiziolog za kliničke vježbe ističe kako se ovakvim vježbama držite onoga što djeluje, umjesto da radite pritisak na sebe u nekom neodrživom scenariju. Iako se 10 minuta čini malo, takvi treninzi mogu biti isto toliko intenzivni i snažni kao i duži. Oni mogu uključivati neku kombinaciju intervalskog treninga od slabijeg prema jačem intenzitetu. To su tzv. HIIT treninzi gdje se izmjenjuju kratke navale maksimalnog napora s razdobljima slabije aktivnosti ili oporavka. Ipak, pripazite na intenzitet kojim radite i svakako pronađite nešto što vama najbolje odgovara. Cilj je da pokrenete svoje tijelo na praktičan način i postanete više pokretljivi.

Dobre strane desetominutnog vježbanja

I studije su pokazale da ovakve vježbe mogu donijeti puno koristi i pomoći, poput osjetljivosti na inzulin do toga koliko učinkovito trošite kisik prilikom vježbanja. Kratkim setovima vježbi maksimalno ćete iskoristiti vrijeme za vježbanje i lakše se prilagoditi određenoj vježbi upravo zbog toga što traje samo 10 minuta. Do toga nas je dovela i pandemija virusa COVID-19 jer nam je pružila mogućnost da tražimo alternativne mogućnosti i tjelesne aktivnosti kako bi ostali u formi. (Pročitajte: Kako nam redovita tjelovježba može pomoći u smanjenju rizika od zaraze virusom COVID-19?)

FOTO: Jonathan Borba/Pexels