Beauty tajne: Jelena Skendžić o rozaceji i koraku koji nikad ne preskače u rutini njege

by | 29 kolovoza, 2020

Svoje je probleme s kožom i njihovo rješavanje shvatila vrlo ozbiljno, a potom je to začinila svojom ljubavlju prema skincareu. Rezultat? Pokretanje vlastitog brenda kozmetike Skintegra koji je u relativno kratkom periodu polučio nevjerojatan uspjeh. Nismo mogli odoljeti da Jelenu Skendžić ne upitamo o njezinim beauty navikama, a što nam je rekla, otkrijte u nastavku…

Koliko se tvoja zimska beauty rutina razlikuje od one ljetne?
Jako malo. I ljeti i zimi nanosim visoki ZF 30, navečer čistim lice uljnim čistačem pa nježnim gelom, a zatim slijedi hidratacija. Zimi češće koristim leave-on maske za lice za dubinsku hidrataciju i nanosim više slojeva kombiniranih hidratantnih i umirujućih seruma nego ljeti, kad preferiram jedan do maksimalno dva sloja, i to obično vodenaste teksture.

Koji korak u beauty rutini baš nikad ne preskačeš?
Čišćenje lica nježnim čistačem, umirujući serum i proizvod sa zaštitnim faktorom koristim svako jutro i večer, a eksfolijant na bazi AHA i BHA svaku drugu večer.

Nemali broj puta spomenula si svoju borbu s rozacejom. Kako je držiš pod kontrolom?
Kod rozaceje veliku ulogu igra emotivni stres i općenito nezdrav način života, ali i korištenje neodgovarajuće kozmetike koja nadražuje predisponiranu, osjetljivu kožu. U składu s tim, kreirala sam skincare liniju koja odgovara netolerantnoj koži. Tako je nastala Skintegra. Međutim, njega kože uvijek je samo jedan dio priče. Izbjegavanje nadražujućih čimbenika izrazito je bitno (primjerice, stres, sunce, parenje lica, kozmetika puna iritanasa itd.). Također, i zdrava prehrana bogata vlaknima i zdravim masnoćama ima svoju ulogu.

Koja ti je najdraža kiselina u proizvodima za njegu kože i zašto?
Salicilna kiselina je nešto što mi je neizostavno u njezi lica jer eksfolira odumrle stanice unutar pore gdje nastaju komedoni i istovremeno djeluje snažno protuupalno. Mana salicilne kiseline je u tome što może isušivati kožu pa je bitno razumjeti kako je primjenjivati i dobro hidratizirati kožu nakon primjene.

Koristiš li maske za lice?
Apsolutno da, najdraže su mi obnavljajuće (resurfacing) i hidratacijske maske.

Koji ti je najomraženiji dio beauty rutine?
Nisam veliki fan skidanja šminke i zaštitnog faktora s lica kasno navečer, zato smo kreirali Atomic koji doslovno u pola minute otopi sve s kože i zatim je ostatak beauty rutine piece of cake.

Kakav je tvoj stav o beauty tretmanima?
U posljednje vrijeme uistinu nemam potrebu za tim, pa u skladu s tim ni ne idem na tretmane. Ipak, moram napomenuti da je stručno mehaničko čišćenje lica kod kože sklone komedonima i aknama nešto što bih uistinu preporučila, pogotovo kad se kreće s eksfolijantima, jer se time uvelike skraćuje omražena faza čišćenja lica s obzirom na to da se mehanički odstranjuju čepići koji bi mogli dovesti do upalnog procesa.

Kada se osjećaš najbolje u svojoj koži?
Najljepši je osjećaj biti zadovoljan sobom bez make-upa, što već dugo najiskrenije i jesam – zahvaljujući svojoj rutini s kojom rijetko eksperimentiram. Make-up tada dođe kao neka vrsta igre i uživanja umjesto da se koncentriram na prekrivanje onoga što bi okolina mogla percipirati kao manu. Iako obožavam make-up, ništa mi ne može zamijeniti osjećaj da mi šminka ne treba kako bih mogla normalno sudjelovati u društvenom životu i poslu. Nitko se ne bi trebao osjećati kao da se “mora” našminkati kako bi izbjegao čudne poglede.

Razgovarala: Lana Biželj
Foto: Privatna arhiva