Beauty navike kojih se trebate riješiti jer vam uništavaju kožu

by | 11 ožujka, 2021

Zdrava koža je najljepša koža i napokon smo to usvojili tijekom prošle godine kad nismo bili u mogućnosti izlaziti van i nije bilo potrebe za nanošenjem šminke.

Bića smo navike i kad naučimo nešto raditi na određeni način, a posebno ako vidimo da djeluje, držimo se toga, što može biti odlično kada je riječ o njezi kože, no postoje i navike koje mogu raditi protiv nas. Čak i ako primijetimo iritacije ili pojave novih bora, držimo se svoje rutine ne znajući što nam zapravo šteti. No najbolja rutina je ona koja se mijenja ovisno o godišnjem dobu i potrebama naše kože. Razvijamo se, mijenjamo, izloženi smo zagađenom zraku, suncu i stresu koji utječu na našu kožu, pa u skladu s tim treba pripaziti na to što radimo našoj koži i biti fleksibilni kad je rutina u pitanju. U nastavku vam donosimo najčešće pogreške koje radimo, a da loše utječu na našu kožu, i vrijeme je da ih promijenimo. (Pročitajte: Mali vodič kroz najpoznatije skincare sastojke)

Beauty navike kojih se trebate riješiti:

Nemojte koristiti tupu britvicu
Ova navika može uzrokovati ozbiljne probleme. Držite žilet oštrim, pohranjivanjem na suhom mjestu nakon uporabe, što će smanjiti šanse za bakterijske ili gljivične infekcije. Također je vrlo važno da isperete temeljito brijač. Ako to ne učinite, sapun i krema za brijanje će se osušiti između oštrica i vaša britvica će otupjeti.

Bacite proizvode kojima je istekao rok trajanja
Proizvodi koje nanosimo na našu kožu imaju rok trajanja i neovisno o tome jeste li ih potrošili ili ne, vrijeme je da ih se u jednom trenutku riješite. Svaki proizvod ima svoj rok trajanja, pa tako maskaru možete kositi do maksimalno tri mjeseca, eyeliner šest do 12 mjeseci, sjenila oko godinu dana (duže će trajati ako perete kistiće), proizvodi za usne oko godinu dana (osjetit ćete po mirisu), podloge i puderi šest mjeseci do godinu dana, proizvodi za kosu do godinu dana, itd. Svaki proizvod koji imate duže vrijeme – provjerite koliki mu je rok trajanja. (Pročitajte: Kako nanositi skincare proizvode?)

Mijenjajte često svoju jastučnicu
Prljavština na vašoj jastučnici je možda nevidljiva, ali vjerujte nam, itekako utječe na vašu kožu. Spavanje na prljavoj jastučnici može izazvati iritaciju kože sljedeći dan, ali može i začepiti pore. Pobrinite se jednom tjedno zamijeniti jastučnicu, ako ne i češće.

Očistite lice od šminke prije treninga
S dermatološkog stajališta, šminka i znoj nikada nisu dobra kombinacija. Kad vam je vruće, tijelo se prirodno hladi znojenjem te taj znoj izlazi kroz pore. Međutim, ako imate sloj šminke na licu, znoj nema kamo otjecati. Tako su znoj, bakterije i šminka zarobljeni u porama, što dovodi do prištića. Bez brige, nitko na treningu nije reprezentativan, niti treba biti. U fokusu vam treba biti vaš trening, a ne puder na licu.

Prestanite ići u solarij
Solariji nisu u redu. Prestanite misliti da je takav način tamnjenja zdrav jer redovitim odlascima u solarij samo sve više oštećujete kožu. Takva koža je sklona ubrzanom starenju i povećava se rizik od raka kože. Uvijek koristite zaštitu od sunca i svoje tijelo pokrijte odjećom i šeširom za vrijeme velikih vrućina.

Redovito perite kistove za šminku
I ovo pravilo, baš kao i nanošenje ZF-a svaki dan na lice, nikad neće biti dovoljno puta ponovljeno. Jednom tjedno optimalno je pravilo za pranje kistića za šminku ako ih samo vi koristite (ne preporučujemo da kistove dijelite s drugim ljudima). Zamislite sve ulje i bakterije koju kistovi pokupi svaki dan s vašeg lica i samo se množe što duže stoje. Također, od viška šminke koja vam ostaje na kistu, također nastaju bakterije i nečistoće zbog čega vam je koža, koliko god da nije osjetljiva, podložna iritacijama, osipima i crvenilima. Uložite i u antiseptički sprej koji nanesite na kistić svaki put nakon što ste se našminkali kako biste odstranili višak šminke s istog i smanjili množenje bakterija.

Foto: Unsplash