Beauty HOROR PRIČE

by | 21 travnja, 2011

Ako ste ikada doživjeli neku estetsku nezgodu – s kosom, make-upom ili prilikom depilacije – nastavite čitati. Stručnjaci vam otkrivaju kako da izbjegnete beauty katastrofe

Koliko puta vam se dogodilo da u procesu uljepšavanja stvari krenu naopako? Ako nikada
niste doživjeli tako nešto, onda ste prava sretnica! Zamolili smo naše čitateljice da nam pošalju priče o svojim beauty katastrofama. Nakon toga, napravili smo odabir (na osnovu vrsta nezgoda, kao i na temelju stupnja rizika da se takva nezgoda dogodi) i zamolili smo stručnjake da nam otkriju kako izbjeći beauty nevolje.


ZASTRAŠUJUĆI TRETMAN LICA
Dogovorila sam tretman kod kozmetičarke zbog uklanjanja mitesera s nosa i brade. Nimalo ugodno istiskivanje trajalo je gotovo pola sata. Idućeg dana, moje lice bilo je prekriveno ne samo crvenim mrljama, nego su na njemu bili primjetne i popucale kapilare. Jana (45)
Što se dogodilo: Ukoliko je vaša koža vrlo svijetla ili osjetljiva, najbolje je da izbjegavate
tretmane lica koji uključuju primjenu pritiska na kožu zbog istiskivanja sadržaja pora. Žene s ovim tipom kože obično imaju izuzetno osjetljive kapilare koje lako pucaju. Ako je vaša koža upravo takva, uklanjajte mitesere i nečistoću iz pora primjenom pilinga jednom tjedno. Koristite sredstvo koje sadrži sitnije abrazivne čestice radi ubrzavanja procesa obnavljanja stanica kože. Ako vam ne odgovara preparat koji ste sami odabrali, obratite se dermatologu zbog preporuke za eksfolijator.

NOĆNA MORA KOD PEDIKERA
Svekrva me je odvela u salon za pedikuru koji godinama posjećuje. No, dobila sam groznu infekciju nokta na palcu, najvjerojatnije zbog škarica za zanoktice koje nisu bile sterilne. Dijana (35)
Što se dogodilo: Prije nego što pedikerka počne raditi, trebate provjeriti nekoliko stvari kako biste se uvjerili u higijensku sigurnost postupka. Prvo pitajte je li metalan pribor očišćen u medicinskom sterilizatoru, kao i koristi li se za svakog klijenta steriliziran i nekorišten komplet. Još je bolje da donesete u salon svoj pribor za nokte, kao i da ga nakon svake uporabe operete antibakterijskim sapunom, ili da ga držite petnaest minuta u alkoholu ili hidrogenu. Također, izbjegavajte odlaske u salone u kojima se koriste kadice s mlaznicama. Iako se steriliziraju nakon svake uporabe, bakterije mogu zadržati u filterima i otvorima i prenijeti u vodu kada se uključe mlaznice. Bakterije mogu prodrijeti u krvotok čak i kroz najmanju ranicu od zanoktice ili pukotinu na peti, što može rezultirati ozbiljnom upalom. Najbolje je da odlazite u salone u kojima se koriste klasične kadice za stopala (bez mlaznica), koje se prazne i dezinficiraju nakon svakog tretmana.

KATASTROFA S KOVRČAMA
Imam dugačku i prirodno kovrčavu kosu. Jednog dana svratila sam u frizerski salon u susjedstvu. Frizerka me ošišala dok mi je kosa bila vlažna i pritom uopće nije razmišljala koliko će se podići kada se osuši. Na kraju sam izgledala kao pudlica! Maja (29)
Što se dogodilo: Budući da nisu sve frizerke educirane za šišanje kovrčave kose, potražite onu koja u tome ima iskustva ili, još bolje, koja također ima kovrčavu kosu. Ona sigurno zna da se ošišana kosa može podignuti nakon sušenja i do dvadeset centimetara. Možda je najbolje da vas frizerka ošiša dok vam je kosa suha, kada precizno možete odrediti dužinu. Također, tražite da vam u zadnjem dijelu ostavi duže stepenasto ošišane pramenove, dok uz lice treba imati nekoliko kraćih pramenova.

HOROR SLUČAJ S KOŽOM
U parfumeriji sam kupila komplet za uklanjanje dlačica s lica. Zamolila sam cimericu da mi pomogne ukloniti dlačice iznad usnama pomoću voska. Kada je strgnula traku s mog lica, zaboljelo me više nego što je uobičajeno. Pogledala sam se u ogledalo i opazila iritacije koje su zacijelile tek nakon tjedan dana. Sara (27)
Što se dogodilo: Iako su preparati za uklanjanje dlačica s lica na bazi voska za kućnu primjenu najčešće savršeno sigurni, postoji nekoliko mjera opreza koje morate poduzeti – osobito ako je vaša koža osjetljiva. Provjerite sastav kozmetičkih preparata koje redovno koristite. Ako sadrže retinol, benzoil peroksid, sumpor, alfa ili beta hidroksilnu kiselinu (najčešće su u obliku glikolne, salicilne i laktične kiseline), prestanite ih koristiti tri dana prije depilacije. Ove tvari pojačavaju proces obnavljanja stanica, zbog čega će koža biti tanja nego obično i lakše će se perutati. I nikada se nemojte depilirati voskom, na bilo kojem dijelu tijela, ako pijete lijekove protiv akni koje vam je propisao liječnik. Također, izbjegavajte piling i produženo izlaganje suncu nekoliko dana nakon depilacije, jer je koža nakon toga osjetljivija, pa i podložnija iritacijama. Ukoliko se i usprkos poduzimanju ovih mjera opreza pojavi crvenilo, nekoliko minuta hladite ledom to područje i utrljavajte malo kreme na bazi hidrokortizola u narednih nekoliko dana (dva puta dnevno).

NEVOLJE S PRAMENOVIMA
Htjela sam izvući nekoliko svjetlijih pramenova (kao da me “uhvatilo” sunce) na mojoj svjetlosmeđoj kosi. Kupila sam komplet u parfumeriji za kućnu primjenu. Ali na kraju sam
završila s narančastim trakama na glavi! Maša (25)
Što se dogodilo: Ovi preparati sadrže hidrogen za izbjeljivanje kose. Ukoliko ste završili s narančastim tonovima umjesto medeno-plavim, vjerojatno niste pričekali da boja djeluje propisano vrijeme. (Vrijeme trebate početi računati od trenutka kada ste nanijeli boju na prvi pramen.) Nije loša ideja da isprobate djelovanje boje na jednom užem pramenu kose, koji nije toliko uočljiv, prije nego što izvedete kompletan postupak. Ako niste zadovoljni rezultatima, uvijek možete obojiti svjetliji pramen ili, jednostavno, prepustiti to frizeru.

ZA SVE JE KRIVA MASKARA…
Potrošila sam maskaru i u stisci s vremenom odlučila upotrijebiti jednu staru, koja mi se godinama vuče po neseseru. Idućeg dana, moje oči su bile krvavo crvene i toliko natečene da su mi se gotovo zatvorile. Liječnik mi je rekao da je u pitanju upala vjeđa. Karla (26)
Što se dogodilo: Nakon otvaranja, maskaru treba koristiti najduže četiri mjeseca. Nakon tog razdoblja, prezervativi u sastavu preparata počinju se razgrađivati, što omogućava razvoj bakterija. Ukoliko sumnjate da je make-up uzrok bakterijske upale oka ili lica, obratite se liječniku radi postavljanja dijagnoze i određivanja terapije. Nemojte koristiti make-up do potpunog nestanka upale. Ne bi bilo loše da na svaki kozmetički preparat napišete datum kada ste ga počeli koristiti.

POTENCIJALAN MEĐUNARODNI INCIDENT
Otišla sam u jedan salon za rusku masažu, koji se nalazi u blizini moje zgrade. Na pola tretmana, moj maser (muškarac!) zamolio me da se okrenem na leđa i počeo masirati moj trbuh i dekolte, sasvim blizu grudi. Bila sam užasnuta! Tamara (33)
Što se dogodilo: U mnogim dijelovima svijeta tradicionalna masaža podrazumijeva masažu cijelog tijela, uključujući trbuh i grudi. Masiranje trbuha može poboljšati probavu, a tretiranje prsnog koša može stimulirati cirkulaciju i omogućiti lakše izbacivanje sluzi iz dišnih puteva. Prije svakog tretmana, važno je da vašem terapeutu predočite što vam ne odgovara – tako ćete se moći potpuno opustiti dok traje masaža.

BOLNI TRETMAN KOD ZUBARA
Nedavno sam otišla kod svog stomatologa radi izbjeljivanja zuba. No, nakon tretmana, oni su bili toliko osjetljivi da sam tjedan dana osjećala snažnu, probadajuću bol. Emilija (30)
Što se dogodilo: Bol nakon izbjeljivanja zuba obično nastaje zbog povlačenja desni. Ogoljeli dio, koji nastaje zbog toga, naziva se cementum i tanji je od ostatka. Prije početka postupka izbjeljivanja, stomatolog mora zaštititi ovaj dio specijalnim gelom. Mali postotak pacijenata osjeća bol samo zbog toga što imaju tanku caklinu. Ukoliko zubar utvrdi da je to i vaš slučaj, onda je
najbolje da izbjeljujete zube posebnim pastama za zube.

1 Kozmetičko pravilo
Protestirajte ako kozmetičarka nije dovoljno pažljiva i nježna.

2 Pravilo pedikure
Nemojte ići pedikeru ako imate bilo kakvu ranicu na stopalima.

3. Make-up pravilo
Ako maskara ima čudan miris, odmah je bacite! Komzetički preparati kojima je istekao rok trajanja pogodni su za razvoj bakterija.

Tagovi: