BEAUTY DILEME, točno ili netočno?

by | 10 ožujka, 2011
Da li se zubnom pastom zaista može izliječiti akna? Da li sjedenje sa prekrštenim nogama uzrokuje pojavu ispucalih kapilara? Provjerite svoje znanje i razriješite nedoumice pomoću LJ&Z testa
 
1 Šampon treba da se mijenja svaka tri mjeseca.
Netačno!
Ukoliko primijetite neku negativnu reakciju kože glave (na primjer: perut ili pojačano mašćenje kose), onda je svakako potrebno da promijenite šampon. No, ne možete postati imuni na šampon! Dakle, ako vam odgovara onaj koji koristite, slobodno nastavite da ga koristite – neograničeno.
 
 
2 Nanošenje male količine paste za zube na aknu riješiće problem.
Tačno!
Većina ljekara ne slaže se sa ovom metodom eliminisanja akni, jer većina pasti za zube sadrže iritirajuće materije, kao što su izbjeljivači. Ipak, ova metoda jeste djelotvorna. Samo, koristite paste sa što manje sastojaka – ne one koje sadrže agente za izbjeljivanje zuba. Još bolje rješenje:
koristite salicilnu kiselinu za uklanjanje akni.
 

 

3 Rezanje zanoktica je štetno za nokte.

Točno!

Ovaj postupak povećava rizik od pucanja kože oko nokta, što je jako bolno i može izazvati infekcije. Sigurnija alternativa je nježno potiskivanje zanoktica posebnim priborom za nokte ili potiskivanje zanoktica mekim ručnikom nakon svakog pranja ruku. Ako su zanoktice suhe, utrljajte u njih malo maslinovog ulja.

 

 

4 Ako ne skidate make-up prije spavanja, imat ćete više bora.
Netočno
To nema nikakve veze s maskarom. Osnovni razlog je to što žene koje ne skidaju šminku prije odlaska na spavanje zapravo propuštaju primjenu noćne kozmetike za njegu. Dakle, osnovno pravilo njege prije spavanja glasi: čišćenje, hidratiziranje i nanošenje kreme protiv bora.

 

5 Udisanje previše parfema slabi osjet mirisa.
Točno!

Prilikom kupovine parfema, isprobajte najviše tri parfema zaredom. Vaš osjet mirisa će se zasititi i, ako budete nastavili isprobavati, nećete moći procijeniti miriše li vam neki parfem dobro – ili vas “guši”!

 

6 Sjedenje s prekriženim nogama uzrokuje pucanje kapilara.
Nije točno.

Ovu pojavu izazivaju trudnoća, pušenje, dugo stajanje, uzimanje pilule, a ubrzava je i genetska predispozicija. Da biste spriječili pojavu kapilara, držite noge podignute dok gledate TV, redovito vježbajte i pravilno se hranite. Sve ono što je dobro za vaše srce dobro je i za kožu.

7 Brijanje stimulira rast debljih i tamnijih dlaka
Netočno

Iako se tako čini. Kada se dlake uklanjanju žiletom, one izgledaju deblje. S druge strane, pri depilaciji voskom, dlaka se čupa iz korijena pa raste bez tupog završetka, zbog čega izgleda tanja. 

 

 
 
 
 
 
 
 

8 Mast protiv hemoroida ublažava podočnjake
Točno
Da, ali samo određene vrste, koje sadrže tvari za reduciranje otečenosti. U svakom slučaju, ovu vrstu masti je najsigurnije primjenjivati… znate već gdje.

 
 
Foto: Sipa, Shutterstock

 

Tagovi: