


Sastojci:
Za biskvit:
- 8 bjelanjaka
- 250 g šećera
- 50 g čokolade
- 50 g margarina
- 120 g brašna
Za kremu:
- 8 žumanjaka
- 8-10 banana
- 0,5 l mlijeka
- 100 g brašna
- 2 vrećice vanilin šećera
- 250 g šećera
- 250 g maslaca
- 200 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
Priprema:
Biskvit:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer, muteći cijelo vrijeme.
2. Posebno otopiti 50 g čokolade i margarin, te dodati snijeg od bjelanjaka. Na kraju umiješati brašno i polako promiješati.
3. Četvrtasti pleh obložiti papirom za pečenje, te uliti pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi, pa ga prerezati uzdužno napola kako bi se dobile dvije kore.
Krema:
1. Žumanjke, šećer i brašno razmutiti s malo mlijeka, a ostatak mlijeka prokuhati.
2. U proključalo mlijeko umiješati pripremljenu smjesu, te nastaviti s kuhanjem, miješajući cijelo vrijeme dok se smjesa ne zgusne.
3. Zgusnutu smjesu skloniti sa štednjaka, dodati 100 g čokolade izlomljene na kocke, te pričekati da se otopi, zatim dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu smjesu dodati omekšao maslac, te mutiti dok se ne dobije kompaktna smjesa.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom kreme, poslagati banane te nanijeti drugu polovinu kreme (ostaviti malo kreme za premaz).
2. Preko kreme staviti drugu koru, pa kolač premazati ostatkom kreme i na kraju poslagati banane.
3. Ostatak čokolade otopiti s malo ulja i preliti preko kolača.
Izvor: Dobra hrana



