Bajadera s kestenom

by | 8 ožujka, 2013

Za smesu od keksa:

  • 500 g mljevenih keksa
  • 200 g šećera
  • 2 dl vode
  • 200 g margarina
  • 3 žlice kakaa

Za smjesu od kestena:

  • 500 g kesten-pirea
  • 150 g margarina
  • 10 g želatine u prahu

Za glazuru:

  • 80 g čokolade
  • 40 g maslaca

Priprema:

Smjesa od keksa:

1. U odgovarajućoj zdjeli pomiješati vodu i šećer pa ostaviti da proključa.
2. Vruću otopinu preliti preko mješavine mljevenih keksa i kakaa te promiješati.
3. Margarin pjenasto umutiti, a zatim pomiješati sa smjesom od keksa i dobro izmiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Smjesa od kestena:

1. Margarin pjenasto umutiti pa uz neprestano mućenje postepeno dodavati kesten-pire.
2. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim ju pomiješati sa smjesom od kestena i promiješati.

Završni postupak:

1. U tepsiji veličine 22×33 cm od polovine smjese od keksa oblikovati koru. Preko kore nanijeti kremu od kestena, a potom nanijeti preostalu kremu od keksa i poravnati.
2. Posebno otopiti čokoladu s malsacem i preliti preko kore od keksa.

Izvor: Dobra hrana