Badem torta

by | 27 listopada, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g mljevenih badema
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • ribana korica od jedne naranče
  • 1 žlica kakaa

Za kremu:

  • 200 g bijele čokolade
  • 3 žumanjka
  • 100 g sjeckanih badema
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 10 g želatine u prahu

Za dekoraciju:

  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g crne čokolade

Priprema:

Biskvit
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka pa sa 50 g šećera umutiti u čvrst šaum.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati smjesu od žumanjaka sa šaumom od bjelanjaka te dodati mljevene bademe, kakao i ribanu koricu naranče i polako promiješati.
4. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC oko 25 minuta dok ne porumeni.

Krema:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati žumanjke i 1 dl slatkog vrhnja, pa kuhati na pari uz neprestano miješanje.
2. Kada se smjesa od žumanjaka počne zgušnjavati, skloniti je s pare, dodati otopljenu bijelu čokoladu i izmiješati.
3. Preostalo slatko vrhnje umutiti u čvrst snijeg. Potom dodati u ohlađenu smjesu od žumanjaka i miješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri te dodati u kremu i promiješati. Na kraju dodati sjeckane bademe i sve zajedno promiješati.

Završni postupak:
Preko biskvita u kalup uliti pripremljenu kremu i ostaviti da se stegne. Zatim je izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji crnom i bijelom čokoladom.

Izvor:lepotaizdravlje.rs/posaljirecept