Najljepši način za dočekati ljetni solsticij jest Astrofest u Višnjanu

Dočekajte ljetni solsticij na jedinstven način koji se pamti cijeli život

by | 20 lipnja, 2024
astrofest višnjan

Doživite ljepotu zvjezdanog neba pod vodstvom uglednog astronoma Koradea Korlevića uz podršku posvećenih volontera i suradnika Zvjezdarnice Višnjan, na jedinstvenoj manifestaciji Astrofest.

Rezervirajte 21. lipnja i dočekajte ljetni solsticij na jedinstven način koji se pamti cijeli život.

Ovogodišnji Astrofest, koji je za posjetitelje besplatan, donosi niz zanimljivih sadržaja. Posjetitelji će moći sudjelovati u znanstvenim radionicama za djecu i mlade, slušati popularno znanstvena predavanja, promatrati nebeska tijela teleskopom, uživati u spektakularnom paljenju velikog krijesa te uživati u bogatom glazbenom programu i gastro-enološkoj ponudi.

Program traje sve do 22. lipnja do 06:00 kad će se dočekati izlazak sunca uz glazbeni program Andree Pongrac na handpanu.

Zvjezdarnica Višnjan, kojom upravlja udruga Astronomsko društvo Višnjan, osim bogatog znanstveno-istraživačkog rada u području praćenja malih tijela Sunčeva sustava, već dugi niz godina, u suradnji sa brojnim udrugama i ustanovama, održava programe namijenjene djeci koja žele upoznati svijet znanosti i tehnologije na nov i zanimljiv način.

Jedan od načina popularizacije znanosti jest i sada već tradicionalna manifestacija Astrofest koja se održava na dan ljetnog solsticija, 21. lipnja.

Od prošle, 2023. godine, manifestacija ima novi koncept koji se pokazao vrlo dobro prihvaćenim od strane posjetitelja, a kojih je bilo više od 3000. Ciljane skupine su obitelji s djecom, zaljubljenici u astronomiju i znanost općenito, geekovi i svi oni koji žele iskusiti nešto drukčije na ovim našim prostorima.

Posebno valja istaknuti da će u programu Astrofesta nastupiti renomirani astronom Korado Korlević, pod čijim je vodstvo zvjezdarnica postala centar izvrsnosti u praćenju i otkrivanju malih tijela Sunčeva sustava.

Korlević, poznat po svom strastvenom zalaganju za edukaciju mladih, koristi svaki trenutak kako bi inspirirao novu generaciju znanstvenika. Njegova predavanja i radionice nisu samo informativna već i motivacijska, potičući mlade umove na istraživanje i otkrića.

U programu Astrofesta nastupit će i Mateo Paulišić, također istaknuti predavač, poznat je po svojoj sposobnosti da složene znanstvene koncepte približi široj publici.

Njegovo predavanje “Relativnost bez vele matematike na čakavici” pruža jedinstven uvid u Einsteinovu teoriju relativnosti na način razumljiv svima, uključujući i one bez znanstvene pozadine. Nadaje, Vernesa Smolčić, najpoznatija hrvatska astrofizičarka, sveučilišna profesorica i voditeljica platforme Astroučionica koja jednostavnim jezikom objašnjava svemir održat će predavanje na temu “10 stvari koje niste znali o Mjesecu”.

astrofest višnjan

Astrofest je besplatan i prilagođen svim posjetiteljima, uključujući i osobe s invaliditetom.

Događaj će biti obogaćen cvijećem položenim za sve pale heroje na Tićanu, njih 84. Ova godišnjica nije samo prilika za odavanje počasti palim herojima; ona je također podsjetnik na neprocjenjivu cijenu slobode i važnost očuvanja povijesne svijesti u suvremenoj Hrvatskoj.

Lokalne vlasti i udruge zajednički rade na tome da se ovakvi važni datumi uvijek dostojno obilježe, čime se osigurava da borci za suverenost i neovisnost Hrvatske nikad ne budu zaboravljeni, doprinoseći očuvanju hrvatskog identiteta i prenošenju priča o hrabrosti budućim generacijama.

Foto: PR, standret iStock/Getty Images Plus via Getty Images