Aromaterapija: Eterična ulja za olakšavanje menstrualnih bolova

by | 11 listopada, 2013

Kako upotrijebiti eterična ulja za olakšavanje menstrualnih bolova?

Prije dvadesetak godina nije bilo ni riječi o PMS-u, ili se o problemima, bolovima i mijenjanju raspoloženja uoči menstruacije govorilo tek povremeno. Znači li to da naše majke nisu poznavale PMS kao takav, ili su jednostavno znale bolje načine kako ga spriječiti i izliječiti? S obzirom na to da su vjerovale u snagu biljaka, one kao da su bile na tragu danas priznate činjenice da je aromaterapija komplementarna klasičnoj medicini, posebno u slučajevima raznih infekcija.

Aromaterapija kao rješenje
Ključno značenje aromaterapije je da na čovjeka ili ljudsko tijelo gleda kao na cjelinu, što znači da su ljudsko zdravlje i ljepota neizbježna posljedica onog kako se brinemo o sebi. Ako se brinemo za sebe i svoje tijelo, koje volimo i prihvaćamo u svoj njegovoj zaobljenosti, potpuno smo zadovoljne samim sobom i nemamo problema. Ali, ako smo pod stresom, nezadovoljne svojim partnerom ili pristajemo na previše kompromisa, onda može doći do poremećaja u tom savršenom 28 – dnevnom ciklusu. Bilo da mjesečnica predugo ili prekratko traje ili je uopće nema, sve to upućuje da nad svojom psihom provodimo emocionalnu agresiju.

Živite u harmoniji sa samom sobom
Nažalost, i danas živimo u društvu u kojem se žene prilično srame svoga tijela i to do te mjere da je nekima neugodno u prodavaonici kupovati uloške. Kada žena živi u harmoniji sama sa sobom, može navijati sat po redovitosti ciklusa. Mogu vam pomoći eterična ulja, od kojih su neka napravljena specifično za osviještenosti ženstvenosti i ženskog zdravlja, i to na sve tri razine; fizičkoj, emotivnoj i mentalnoj. Dakle, da sebi na prirodna način olakšate eventualne ženske tegobe i probleme, bilo bi dobro da nabavite ova eterična ulja; čajevca, timijana (majčine dušice), ružinog drva, kadulje, patchoulija, jasmina, tamjana, čempresa, sandala i ruže. Inače, dobro je pri ruci imati i ylang – ylang, koji ne samo da naglašava našu ženstvenost nego djeluje i afrodizijački na muškarce. Svakako nabavite i bazno ulje poput onog od gospine trave ili sezama.

Kapi umjesto ginekologa
Umjesto da svaki put trčite ginekologu kada vas nešto „zasvrbi“, pokušajte otkriti kako bi vaše tijelo reagiralo na prirodna eterična ulja. Nudimo nekoliko recepata, a na vama je da ih isprobate i procijenite mogu li vam pomoći.

Kod menstrualnih bolova i neredovitog ciklusa
Muškatna kadulja, ružmarin, kadulja, mažuran, čempres, bosiljak, smilje… Izaberite do tri vrste navedenih ulja te nakapajte do 50 kapi u 100 ml sezamovog ili ulja gospine trave, te ih kao tople obloge stavljajte na trbuh i donji dio leđa. Moguće ih je svakodnevno nanijeti na trbuh i leđa prije spavanja.

Kod obilnog krvarenja
50 ml baznog ulja poput onoga od sezama, gospine trave ili marelice pomiješajte sa 10 kapi smilja i 10 kapi geranija te nanesite na trbuh i trticu. S obzirom na to da su ulja pomiješana s baznim uljem, ne morate se bojati da će vam ostaviti žućkaste mrlje na koži pa ove mješavine s eteričnim uljima bez straha možete nanijeti ravno na kožu.

Izvor: ljepota.ba