Anksiozni poremećaji

by | 16 veljače, 2011

Mnogi zdravstveni problemi uzrokuju anksioznost i osjećaj da ste drugačiji i izolirani od drugih ljudi. Bolest ne bira, pa se tako i poznate ličnosti, bez obzira na to što djeluju nedodirljivo i nepobjedivo, suočavaju s ozbiljnim zdravstvenim tegobama. Budući da se “običan” svijet ugleda na njih u mnogim stvarima, obratimo pažnju na njihove metode liječenja…


Problemi u trudnoći

 * Od čega je patila?
Britanska pjevačica Sophie Ellis- Bextor patila je od preeklampsije. Oba njena sina rodila su se prije termina. “To je apsolutno traumatično iskustvo”, napisala je Sophie na svom blogu.
* Što je to?
Osnovni simptomi ovog stanja su povišeni krvni tlak i prisustvo bjelančevina u urinu. Obično se javlja nakon šestog mjeseca trudnoće.
* Što je Sophie poduzela?
Redovno je odlazila na ultrazvučne preglede i radila laboratorijske analize.
Što vi možete napraviti:
Zdrava prehrana je od velike pomoći u reguliranju krvnog tlaka. Redovno provjeravajte krvni tlak i nivo bjelančevina u urinu.

Upala zglobova
 * Od čega pati?
Uprkos činjenici da ima samo 25 godine, Lily Allen je nedavno izjavila da pati od artritisa, koji najviše ugrožava njene šake i koljena.
* Što je to?
Ova upala zglobova manifestira se u različitim oblicima, a osteoartritis je najčešći (propadanje i deformacija kostiju i hrskavice koji formiraju zglob).
* Što je Lily preduzela?
Vodi računa o sebi tokom turneja.
Što vi možete napraviti?
Liječnici preporučuju konzumiranje masne ribe i bobičastog voća, radi ublažavanja upalnog procesa.

Hormonalni pakao
* Od čega pati? Prije devet godina, Victoria Beckham tvrdila je da je sindrom policističnih jajnika osnovni uzrok variranja njene tjelesne težine. “Patila sam od ovog sindroma prije nego što sam rodila Brooklyna, zbog čega sam se udebljala, a moja koža je postala problematična”, objasnila je Victoria.
* Što je to?
Svakog mjeseca u jajnicima se razvijaju folikuli – jedan postaje dominantan, a ostali odumiru. Međutim, kada se ne formira jedan dominantan folikul, ni ostatak ne propada, pa se od njih mogu oblikovati ciste. Sindrom policističnih jajnika karakterizira i povišen nivo hormona i neredovit menstrualni ciklus.
* Što je Victoria preduzela?
Posh je poslušala savjet nutricionista da promijeni prehranu i počela je uzimati dijetetske suplemente.
Što vi možete napraviti:
Korigujte BMI (indeks tjelesne mase) – niži nivo inzulina u organizmu uvjetovat će i pad nivoa testosterona, koji narušava proces ovulacije. Također, uzimajte više namirnica koje reguliraju razinu hormona, kao što su laneno sjeme i soja.

Borba s kilogramima
* Od čega pati?
Popularna TV voditeljka Oprah Winfrey više puta je govorila o svojim zdravstvenim problemima u javnosti: “Moje tijelo se okrenulo protiv mene. Prvo sam imala problema s pojačanom funkcijom tiroidne žlijezde, a potom s njenim usporenim radom.”
* Što je to?
Hipotiroidizam je stanje koje karakterizira niži nivo tiroidnog hormona T4 (tiroksin) u krvi.
* Što je Oprah poduzela?
Skratila je listu obaveza i provela mjesec dana na Havajima “aktivno ne radeći ništa”. Osim toga, Oprah stalno uzima vitaminske preparate.
Što vi možete napraviti:
Deficit joda, koji je osnovni sastojak hormona tiroidne žlijezde, navodi se kao osnovni uzrok poremećaja rada ove žlijezde. Jedite više namirnica bogatih ovim mineralom, kao što su tuna, škampi, oslić i morske alge.

 

Tagovi: