Anamarija Prgomet otvorila je prvi zero waste veganski kafić u Hrvatskoj!

Zavirite u Život

by | 26 lipnja, 2022
zero waste veganski kafić hrvatska

Anamarija Prgomet oduvijek je voljela stare stvari, no u čestim seljenjima te su je materijalne stvari opterećivale, gušile. Okrenula se tada minimalizmu a ubrzo počela i živjeti životom bez otpada.

Oduševljenje filozofijom zero waste, traje i danas, reći će. “Mogu reći da sam negdje između minimalizma i ne minimalizma: ne kupujem stvari koje ne trebam, ne sakupljam ono što mi nije potrebno, i dalje se trudim reducirati količinu stvari koju imam”, objašnjava. No život u potpunosti bez otpada nije moguć. Zato će ono što ne može izbjeći, poput ambalaže pseće hrane, toaletnog papira, reciklirati, a biootpad kompostirati. Hranu uzgaja u svom vrtu, a kad kupuje, uvijek sa sobom nosi staklenke u koje sprema namirnice. Jedino od čega se ne može odvojiti su knjige. “Naučila sam da je najvažnije biti zahvalan jer kroz tu zahvalnost krenemo drukčije gledati na svijet oko sebe i na sve što nas okružuje. Naše okruženje ne trebamo uzimati zdravo za gotovo jer mi, ljudi, živimo u svijetu gdje nam je sve servirano na pladnju a mi trebamo samo doći i konzumirati nešto. Svijet teško može funkcionirati dalje na takav način jer smo pretjerali u svom konformističkom i konzumerističkom načinu razmišljanja”, naglašava.

Mnogi smatraju kako otpad koji stvaramo nije naša odgovornost, razvrstamo ga u vrećice, bacimo u kante, i tada postaje odgovornost komunalnih službi. “Taj naš otpad jest naša odgovornost jer najčešće završava u prirodnim staništima životinja. Naš otpad zagađuje okoliš u tolikoj mjeri da je plastika već pronađena u ljudskoj placenti. Kad krenemo gledati na planet Zemlju kao naš jedini dom u kojem smo svi povezani, onda će doći do promjena”, objašnjava. A to mnogima nije lako, no nije ni nemoguće. Potrebno je promjene u svoju svakodnevicu uvoditi postupno jer svatko može učiniti nešto. “Smatram da kao pojedinac mogu napraviti puno kroz inspiriranje mladih ljudi koji ostaju iza mene i koji mogu napraviti stvarnu promjenu. Stoga je važno živjeti svoju viziju i njome inspirirati svoju okolinu”, kaže.

zero waste veganski kafić hrvatska

Prvi zero waste veganski kafić u Hrvatskoj

A njezina okolina je sada Istra, kamo se nedavno preselila. Reći će i kako je nekima i dalje neobično vidjeti da netko živi bez otpada, a ona će podsjetiti kako su tako živjeli naši djedovi i bake prije 60-ak godina kad nije bilo plastike u tolikoj mjeri kao danas. Plastike nema ni u njezinom zero waste kafiću Život, koji je upravo otvorila u Poreču.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ZeroWasteCroatia (@zero.waste.croatia)

“Kafić će funkcionirati po principima zero wastea. Sva ponuda bit će veganska, lokalna, organska, a proizvode ću nabavljati bez ambalaže ili u staklu jer staklo je sirovina koja se može reciklirati bezbroj puta. Specialty kavu ću nabavljati u rinfuzi direktno od pržionice, a posluživat ću ju u keramičkim šalicama ručno izrađenima u ateljeu Doti keramike. Ideja mi je ponuditi dodatne aktivnosti u kafiću kroz ekološka predavanja i radionice kojima ću promovirati ideju o životu bez otpada i drugim održivim temama. Također ću urediti kutak za djecu s drvenim Montessori igračkama za razvoj motorike i ravnoteže, a u jednom kutku ću osigurati mjesto za rad digitalnim nomadima i svima koji se tako osjećaju. Kafić će biti uređen prema principima kružne ekonomije pa će sav sjedaći namještaj doživjeti svoju novu svrhu. Prostor se obogatiti biljke koje će udahnuti životnost Životu”, ispričala nam je prije nekoliko tjedana Anamarija o svom najnovijem projektu, kojeg sada napokon možemo i sami doživjeti.

Caffe Život smjestio se u sklopu Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, a uz specialty kavu, ovdje možete svratiti na “craft piva i sokove stvorene rukama istarskih proizvođača”. “Ovo nije samo još jedan caffe u nizu, ovo je san koji gradim od 2018. i sada je dobio nastavak”, napisala je Anamarija na svom Instagram profilu, a mi joj jedino možemo poželjeti sreću, i redovito se vraćati u Život.:)

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ZeroWasteCroatia (@zero.waste.croatia)

 

Foto: Marko Pelesk, Instagram