Po prvi put u povijesti razvijen je tekući oblik lijeka za refluks i GERB

Iskorak u proizvodnji lijekova kroz inovacije.

by | 21 veljače, 2024

Posljednjih godina Alkaloid je započeo proces redizajna postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem stvaranja lijekova s dodanom vrijednošću koji omogućuju liječenje i zadovoljenje potreba pojedinca ili određenih skupina pacijenata. Strateška ulaganja u modernizaciju portfelja proizvoda dovela su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka s dodanom vrijednošću Alkaloida, a ponajprije za liječenje refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) kod male djece koja ne mogu progutati tablete, kao i kod odraslih pacijenata koji imaju poteškoće s gutanjem (pacijenti s disfagijom) i nemogućnost gutanja (pacijenti koji koriste želučanu sondu za hranjenje i/ili gerijatrijski bolesnici).

Ove su bolesti jedne od najčešćih u gastroenterohepatologiji, a očituju se vraćanjem želučane kiseline u jednjak, što uzrokuje tegobe i moguće dugotrajne komplikacije. Lijekovi prvog izbora u liječenju refluksnog ezofagitisa i GERB-a su tzv. inhibitori protonske pumpe, a u tu skupinu spada i omeprazol. Uglavnom su dostupni u obliku gastrorezistentnih tableta i kapsula te praška za otapanje. Po prvi put u povijesti, Alkaloid je razvio tekući oblik lijeka omeprazol spreman za uporabu.

Inovacija ovog novog proizvoda Alkaloida temelji se na dvije odvojene otopine sadržane u pakiranju s dvije komore, koje pri otvaranju automatski miješa dvije otopine i daje gotov tekući omeprazol za upotrebu. Proizvod je ugodnog okusa limuna i mentola, ne sadrži šećer, sorbitol i bojila. Kako bi zadovoljili specifične zahtjeve u procesu proizvodnje ovog lijeka, tvrtka je uložila u namjenski izrađen stroj prikladan za ovaj inovativni proizvod, osiguravajući učinkovit i održiv lanac njegove isporuke diljem svijeta.

Za oralnu otopinu omeprazola Alkaloid je dobio prvi međunarodni patent za lijek s dodanom vrijednošću (Value Added Medicine – VAM), a već su izdana i prva odobrenja za stavljanje u promet ovog inovativnog lijeka za makedonsko tržište i tržište Ujedinjenog Kraljevstva. U tijeku su registracijski postupci za zemlje Europe i tržišta Europske unije, a očekuje se ishođenje odobrenja za stavljanje lijeka u promet te njegovo kasnije lansiranje.

Ovaj proizvod naglašava predanost Alkaloida izvrsnosti u području farmacije i predstavlja iskorak u generičkoj proizvodnji lijekova kroz inovacije, tržišnu diferencijaciju i liječenje specifičnih skupina pacijenata. Trenutačno se u razvojnim laboratorijima tvrtke radi na još nekoliko inovativnih formula.

 

Foto: PR, Shutterstock