Ako vam djeca stalno dolaze u krevet po noći to može značiti da su samouvjerena i pametna

by | 14 srpnja, 2020

Ako vam se djeca noću ušuljaju u krevet i spavaju s vama, veće su šanse da će postati inteligentne i samouvjerene odrasle osobe. Barem tako tvrdi jedna od brojnih studija.

Da, iako vas vjerojatno neće utješiti spoznaja da vam se dijete opet uvlači u krevet, udara vas rukom u lice i nogom u rebra dok se pokušava namjestiti te vam istovremeno krade jastuk, sjetite se da biste im tako mogli pomoći da postignu uspjeh kasnije u životu.

Naime, istraživanjem je utvrđeno da su djeca koja su u stanju usred noći izaći iz vlastitog kreveta i ući u vaš ostvarivala bolje ocjene na kognitivnim testovima tijekom prvih godina u školi.

Otkriveno je i da su ta djeca zadovoljnija životom u odrasloj dobi i često se osjećaju sigurnijima u svojim vezama, a to osobito vrijedi za dječake, prenosi Practical Parenting.

“Kad se promatrao uzorak studenata psihologije, retrospektivno istraživanje pokazalo je da muškarci koji su u djetinjstvu dijelili krevet s roditeljima imaju više samopoštovanja te osjećaju manje krivnje i tjeskobe”, navodi se u istraživanju.

Autori sličnog istraživanja Robin Lewis i Louis Janda također su izvijestili da su djeca uvijek “osjećala sigurnost kada su znala da mogu, ako sanjaju ružan san, ući u mamin i tatin krevet”.

No stručnjaci upozoravaju i da se zajedničko spavanje s malim bebama ipak ne preporučuje zbog rizika od SIDS-a (sindroma iznenadne dojenačke smrti).

IZVOR: INDEX.HR