Ako ne volite voziti bicikl, nakon ovoga možda ipak promijenite mišljenje

by | 26 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Bicikl je, osim prijevoznog sredstva, jedan od najvažnijih izuma za zdrav život. Dobar je iz mnogih razloga – osim što čuvamo okoliš, brže prolazimo kroz gužvu, ali prije svega, vožnja biciklom je jedna od najefikasnijih vježbi. Zbog toga smo odlučili s vama podijeliti četiri važna razloga zbog kojih biste trebali biciklirati.

Izgledat ćete mlađe

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford otkrili su da redovito bicikliranje može zaštititi vašu kožu od štetnih učinaka UV zračenja i smanjiti znakove starenja.

“Povećana cirkulacija uslijed vježbanja učinkovitije dovodi kisik i hranjive tvari u stanice kože, a izbacuju štetne toksine. Vježbanje također stvara idealno okruženje u tijelu za optimizaciju proizvodnje kolagena što smanjuje pojavu bora i ubrzava proces ozdravljenja”, pojasnio je dr. Christopher Rowland Payne.

No ako je sunce jako, nemojte zaboraviti nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom 30 prije nego što izađete iz kuće.

Spavat ćete bolje

Istraživači Medicinske škole sa Sveučilišta Stanford zamolili su ljude koji pate od nesanice da voze bicikl 20-30 minuta svaki drugi dan.

Rezultat?

Vrijeme potrebno da zaspu skraćeno je za pola, a vrijeme spavanja povećalo se za gotovo sat vremena.

Pobijedite bolest

“Umjereno vježbanje imunološke stanice čini aktivnijima tako da su spremnije ukloniti infekciju”, kaže Catherine Collins, glavna dijetetičarka iz bolnice St. George u Londonu.

Živite dulje

King’s College London usporedio je više od 2400 jednojajčanih blizanaca i utvrdio da su oni koji su samo tri puta tjedno po 45 minuta vozili bicikl bili biološki mlađi čak i ako su imali veću težinu ili bili pušači.

“Oni koji redovito vježbaju izloženi su znatno nižem riziku od srčanožilnih bolesti, dijabetesa tipa dva, svih vrsta raka, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Tijelo postaje puno učinkovitije u obrani i obnovi novih stanica”, kaže dr. Lynn Cherkas, koja je provela istraživanje.

IZVOR: INDEX.HR