Koje korake poduzeti ako je vaš partner često emocionalno nedostupan?

by | 25 ožujka, 2020

Želite se povezati, ali osjećate da je vaš partner emotivno jako daleko. Stručnjaci kažu da je vrlo važno pronaći mir u sebi i krenuti iz te pozicije.

Teško je komunicirati s partnerom

Imali ste težak dan, ali oklijevate reći svom partneru o tome. Pokušavate započeti razgovor, ali čini se da nema ništa za reći ili ne želi slušati. Sve te osobine opisuju osobu koju bismo opisali kao emocionalno nedostupnog partnera.

Mnogi parovi koji se osjećaju nepovezano misle da će male radnje popuniti prazninu koju osjećaju –  ako bi on samo odnio smeće, ako bi ona samo spustila telefon. Ali psihologinja Rachel Orleck za Woman’s Day kaže da je ovo često pogreška. Kako biste se povezali s emotivno nedostupnim partnerom prvo ćete morati shvatiti gdje je krenulo emotivno razdvajanje. 

Postoje obrasci ponašanja

Često se pojavljuje jedan obrazac ponašanja. Kad par ima sukob, jedna osoba traži partnerov doprinos, pažnju ili djelovanje. Statistički je to obično žena, a drugi partner se distancira. “Što više progonitelj progoni, to se druga osoba više distancira.  Budući da nisu u stanju srediti svoje razlike, nisu u stanju ni upravljati svojim sukobima”, kaže Fainsilber Katz. Razmislite koje probleme i sukobe trebate riješiti.

Razmislite o stresu koji partner proživljava

Stres može biti drugi razlog zbog kojeg partner postaje emocionalno nedostupan. Bez obzira radi li se o poslu ili obitelji, takvi stresovi mogu zauzeti puno mentalnog prostora. Također vaš partner može se imati neke psihičke bolesti poput depresije.

U idealnom slučaju, vi i vaš partner trebali biste imati otvoren dijalog o tome što se događa. “To je ujedno i dinamika u vezama koju želite razvijati; biti u stanju slušati i podržavati partnera ako mu je život stresan, kaže Fainsilber Katz.

Što se događa kod sukoba?

Važno je pogledati kako pristupate sukobu ili informacijama koje dobijete. Povratne informacije često su kritika. Zbog toga je važno osjećati emocionalnu nedostupnost vašeg partnera kao “svoj problem. I vi ste dio dinamike. “Morate raditi na sebi i razumjeti sebe i svoj ciklus”, kaže Orleck.

Povratak miru

Ako pokušavate razgovarati s partnerom, a osjećate se napeto, pod stresom, tjeskobni, očajni, ljuti ili imate bilo koju snažnu emociju, Orlesck kaže da biste trebali “doći do mjesta na kojem ste mirni”. Ako reagiramo na svog emotivno nedostupnog partnera kada smo uzrujani, vjerojatno ćemo ga otjerati.

Cilj je “stvoriti okruženje u kojem zaista možete čuti što vaš partner proživljava: njegovu nevolju, tjeskobu, ljutnju i imati sposobnost da primijetite vlastitu reakciju tako da ne reagirate na njih”.

Preuzmite odgovornost

Nitko od nas nije savršen, a dolazak do naših emocionalno nedostupnih partnera znači i pokazivanje da smo svjesni svog dijela odgovornosti.

Foto: Josh Willink / Pexels

IZVOR: RTL.HR