Ako imate drvene podove, ova sredstva za čišćenje ne biste trebali koristiti

by | 3 srpnja, 2020

Izbjegavajte jake kemikalije poput izbjeljivača ako želite da vam se drveni podovi ne unište. Razmislite o načinu na koji se izbjeljuje kosa, to isto moglo bi se dogoditi i s vašim drvenim podom.

Kako ćete čistiti i dezinficirati podove u kući ovisi o tome jesu li porozni ili nisu, prema tvrdnji Bretta Millera, potpredsjednika tehničkih standarda, obuke i certifikata Nacionalnog udruženja za drvene podove (National Wood Flooring Association) i dodao da je izbjeljivač odlično sredstvo za dezinfekciju, no sredstva na bazi izbjeljivača nikada ne bi trebalo koristiti za brisanje drvenih podova, čak niti razrijeđena s vodom jer će ih uništiti.

Neki od najmanje poroznih podova koji dobro podnose izbjeljivač su oni plastični i vinilni.

“No bilo kakvi podovi izrađeni od drveta obično su porozni, uključujući i one od tvrdog drveta”, dodao je, a s njime se slaže i Susan Richardson, profesorica kemije na Sveučilištu Južna Karolina

“Izbjegavajte jake kemikalije poput izbjeljivača ako želite da vam drveni podovi dugo izgledaju lijepo i očuvano. Razmislite o načinu na koji se izbjeljuje vaša kosa ili odjeća, to isto moglo bi se dogoditi i sa vašim drvenim podom. Iako će izbjeljivač vjerojatno dezinficirati porozne površine, moguće je da će oštetiti drvo ili završnu obradu, ukloniti boju ili ući u samo drvo i oštetiti ga”, pojasnila je profesorica.

Dodaje kako treba izbjegavati i bilo koju vrstu proizvoda za čišćenje koja sadrži izopropil alkohol jer mogu oštetiti drveni pod iako ga neće izbijeliti.

Na drvenim podovima svakako izbjegavajte i uporabu uređaja na paru pa čak i krpu natopljenu vrućom vodom, jer voda u obliku pare može ući u pore drva i napraviti štetu.

“Za čišćenje parom ljudi smatraju da je odlično za sterilizaciju i samo čišćenje, ali stvarno šteti drvenim podovima ili bilo kojoj podnoj oblozi koja je osjetljiva na vodu”, pojasnio je Brett Miller.

Kako čistiti drvene podove pravilno?

“Da biste pravilno dezinficirali drvene podove, a da ih pritom ne oštetite, kupite proizvode koji sadrže alkil-benzil-amonij-klorid. Radi se o biocidu koji je učinkovit i siguran na poroznim površinama poput drveta”, kaže Miller.

Savjetuje brisati pod hladnom mješavinom vode i takvog sredstva, ali važno je paziti da ne ostane viška vlage na podu pa nije loše na kraju sve prebrisati suhom krpom, kako prenosi apartmenttherapy.com.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash

Tagovi: