Ako do sada niste probali čaj od peršina, krajnje je vrijeme za to

by | 27 kolovoza, 2020

Korijen i listove peršina gotovo svi koristimo u kuhinji jer je odličan i svjež začin te dodatak mnogim jelima. No od listova peršina može se pripraviti i čaj koji ima brojne dobrobiti po zdravlje.

Skromni peršin jedan je od najboljih prirodnih lijekova koji pruža bogatstvo vitamina i minerala. Primjerice, bogat je vitaminima A, E i C, koji doprinose očuvanju vida, čine kosu ljepšom, poboljšavaju pamćenje te jačaju imunitet.

U tradicionalnoj medicini peršin se koristi u brojne svrhe: uklanja loš zadah, preporučuje se u liječenju anemije, ublažava menstrualne bolove i grčeve, smanjuje razinu lošeg kolesterola, snižava krvni tlak, pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa, ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija te pomaže u oporavku od porođaja.

Zbog velike količine tvari koje djeluju kao antioksidansi, peršin štiti naše stanice od oštećenja te sprječava nastanak mnogih bolesti.

Čaj od peršina posebno se preporučuje kod mršavljenja jer sadrži visoke koncentracije vitamina i minerala potrebnih za održavanje zdravlja i jakog imuniteta. Osim toga, povećava razinu energije što je korisno za ljude na niskokalorijskoj dijeti.

Čaj od peršina učinkovito će ukloniti višak vode iz organizma i pružiti vidljive rezultate, no to nije slučaj kada je riječ o masnim naslagama – za to će biti potrebna redovita tjelovježba i regulacija prehrane. Kako pripremiti čaj od peršina i u kojim količinama ga piti pročitajte na Krenizdravo.hr

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Unsplash