Što u životima djevojčica znače jaki ženski uzori?

by | 24 ožujka, 2020

Djevojčice koje rastu uz jake majke, sestre, tetke i bake vrlo vjerojatno će i same imati tu vrijednu karakteristiku.

Slično privlači slično

Mnoge uspješne žene nastoje se okružiti sličnim ženama, pokazalo je istraživanje koje je provela Nacionalna akademija znanosti SAD-a. Jedan od glavnih razloga zbog kojih je malo žena na liderskim funkcijama je taj što im nedostaje samopouzdanja.

Situacija ide nabolje, osobito u području tehnologije, no i dalje je svijet biznisa muški svijet. Stvari treba mijenjati u korijenu, odnosno pozitivnim primjerom utjecati na djevojčice, pokazati im da mogu postići sve što žele.

U radu je spas

Studija provedena na Harvardu pokazala je da djeca majki koje su u radnom odnosu izrastaju u sretnije i samostalnije osobe te imaju veće prihode od djece majki koje su bile kućanice, kako piše Brightside.

Ako mogu majke, mogu i kćeri

Poslovna žena Bonnie Marcus otkriva u svojoj knjizi What I Told My Daughter naglašava važnost majke u životu kćeri, osobito kada je riječ o nošenju s problemima i rješavanju istih. Ona je provela istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 600 žena. Pitala ih je o ambicijama i otkrila da su na njihovu želju za rastom, razvojem i uspjehom najveći utjecaj imale majke. 

Oba roditelja su važna

Naravno, oba roditelja su važna za razvoj djeteta u stabilnu i zdravu osobu, no na djevojke ipak imaju veći utjecaj majke. Njihov pozitivan stav prema životu je temelj na kojem raste djevojčica.

To ne znači da kao majke ne smiju pogriješiti, nego samo da svojim djevojčicama i djevojkama trebaju biti pozitivan primjer. Pa i kada dođe do pogreške, nastojati naučiti najviše iz nje i biti blage prema sebi. 

Djevojke će se lakše poistovjetiti s lidericama

Kako bi bile što uspješnije, djevojke trebaju dobar uzor, kako savjetuje Marcus. Želite li biti glumica, poduzetnica, znanstvenica ili političarka, trebali biste pronaći žene koje vas na tom polju nadahnjuju i pratiti njihov životni put i razvoj. One će vam pokazati put.

Novac je bitan

Žene su još donedavna bile ovisne financijski o muškarcima. Većina njih je i danas. Bitno je djevojčice odmalena učiti kako raspolagati novcem i kako ga zaraditi te im pokazati da majke mogu istovremeno biti tu za svoju djecu, ali i zarađivati.

Foto: Gustavo Fring / Pexels

IZVOR: RTL.HR