AKO ČESTO VJEŽBATE tijekom velikih vrućina, ovo morate znati

by | 3 kolovoza, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Europu su poharale ljetne žege i meteorološke službe su izdale niz upozorenja. Temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stupnjeva, nakon čega će krajem tjedna pasti. Britanski meteorolozi najavljuju da će današnja noć biti najtoplija u povijesti, a pakao čeka i Francuze.

Zbog toga uvjeti za zaljubljenike u fitness i nisu baš idealni. Ako planirate boraviti na otvorenom i raditi na liniji, važno je poduzeti mjere opreza i znati tri stvari.

1. Naučite prepoznati simptome toplinskog udara

Toplinski udar može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje.

“Ako iskusite vrtoglavicu, pretjerano znojenje i žeđ, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, glavobolju i mučninu, trebali biste odmah prestati trenirati i predahnuti”, kaže dr. Michael Bergeron.

Drugi simptomi, kao što su nerazgovijetan govor ili gubitak svijesti, zahtijevat će intervenciju liječnika i pritom biste odmah trebali nazvati Hitnu pomoć.

2. Izbjegavajte vježbati u najtoplije doba dana

Liječnici i stručnjaci savjetuju da trening odradite ujutro, kad još nije toliko vruće, ili da pričekate večer, kad temperature popuste.

“Ako je temperatura iznad 26 Celzijevih stupnjeva, a vlaga veća od 75 posto, velik je rizik od toplinskog udara”, izjavio je dr. Micah Zuhl.

3. Ostanite hidratizirani

Osim što trebate nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom ako boravite na otvorenom, važno je i ne konzumirati diuretike kao što su kofein ili alkohol dok trenirate za vrijeme toplinskog udara te hidratizirati organizam prije tjelovježbe, tijekom i nakon nje.

“Tijelo znojenjem i mokrenjem gubi natrij i kalij, a važno je i ono što jedete”, upozorava dr. Chris Mohr.

IZVOR: INDEX.HR