


Za koru:
- 300 g mljevenih keksa
- 2 dl soka od naranče
- 120 g šećera u prahu
- 100 g margarina
Za kremu:
- 100 g margarina
- 1 kg dunja
- 150 g kristal šećera
- 50 g grožđica
- 1 žlica soka od limuna
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 4 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Kora:
1. Mljevene kekse preliti sokom od naranče i promiješati.
2. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa pomiješati s natopljenim keksima i promiješati.
Krema:
1. Dunje oguliti i narezati na kriške. Preliti ih sa 4 dl vode i kuhati dok ne omekšaju. Potom dunje procijediti i izmiksati.
2. Šećer ušpinati sa 1 dl soka u kojem su se dunje kuhale pa pomiješati s pasiranim dunjama. Dodati mljevene lješnjake,
grožđice, margarin i kuhati na umjerenoj temperaturi 15 minuta. Pred kraj kuhanja dodati sok od limuna.
Završni postupak:
1. U odgovarajuću tepsiju prebaciti smjesu za koru i poravnati. Preko nje nanijeti ohlađenu kremu i ostaviti da se stegne.
2. Kada se krema stegne, premazati ga šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana



