Mršavi roditelji, mršava djeca

by | 7 studenoga, 2011

Rezultati novog istraživanja britanskih znanstvenika potvrdili su naizgled vrlo logičnu činjenicu, a to je da djeca čiji su roditelji mršavi i sami imaju veću vjerojatnost da budu mršavi. 

Znanstvenici Sveučilišta u Londonu analizirali su podatke o roditeljima i djeci iz 7.000 obitelji koje su sudjelovale u velikom ispitivanju provedenom od 2001. do 2006. godine, objavljeno je u stručnom časopisu Arhivi pedijatrije i adolescentne medicine.

Istraživači su otkrili da će djeca, čija su oba roditelja bila u "mršavijem dijelu" raspona zdrave tjelesne težine, i sama biti mršava.

Nasuprot tome, djeca čiji su roditelji bili na gornjoj granici skale zdrave tjelesne težine imala su vjerojatnost od samo 7,8 posto da budu mršava (samo 2,5 posto djece čija su oba roditelja bila debela imalo je normalnu tjelesnu masu).

Profesorica Jane Wardle, jedna od sudionica istraživanja, istakla je da su roditelji često zabrinuti da li su njihova deca premršava, ali to bi moglo biti samo zbog njihovih "mršavih gena".

"Svi geni imaju dvije verzije koje se nazivaju aleli, a djeca koja naslede više mršavih alela od svojih roditelja biti će mršavija", istakla je Wardle.

Tagovi: